Seagrave is een van de topstukken in het museum. Foto: PR Brandweermuseum
Seagrave is een van de topstukken in het museum. Foto: PR Brandweermuseum

Brandweer Oldtimer Treffen

Algemeen

Boekpresentatie 'Nederlands Rijdend Brandweer Erfgoed' door Adriaan Kriek

BORCULO - Het boek 'Nederlands Rijdend Brandweer Erfgoed', wat onder volledige regie van Adriaan Kriek is gemaakt, zal zaterdagmorgen 16 september officieel gepresenteerd worden. Dit boek is het resultaat van een jarenlange zoektocht naar de 'verborgen schatten' van voor 1980. Het Brandweermuseum van Borculo heeft er in samenwerking met Adriaan Kriek een groots evenement van gemaakt, waar de fotograaf, de hobbyist en de oldtimer liefhebber een mooie dag met elkaar kunnen beleven.

Kriek heeft voor het jaartal 1980 gekozen, omdat hij in 1980 als vrijwilliger bij de brandweer Papendrecht is gekomen, dus alles van voor die tijd zijn voor hem oldtimers. Wie in het bezit is van een brandweervoertuig van voor 1980 is van harte uitgenodigd voor deze dag. Op het terrein zijn alle voorzieningen aanwezig en voor de inwendige mens kan men terecht in het restaurant.

Jarige in het museum
Dit jaar is de Seagrave 100 jaar. Deze wagen is een van de pronkstukken in het museum en zal 16 september als één van de hoofdattracties op dit treffen aanwezig zijn. Naast deze brandweerauto zijn er twee Ahrens Foxen uit 1927. De Ahrens Fox wordt bij de kenners wel de Rolls Royce onder de brandweerwagens genoemd. Deze drie wagens zullen deze omringd worden door ruim 60 klassiekers onder de brandweerwagens. Het treffen vindt plaats bij Buitencentrum Kerkemeijer Ruurloseweg 51 in Borculo. Voor de brandweermannen en – vrouwen in spe in er een brandweerwagen springkussen en speeltuin. Het treffen is van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Het nieuws in 1995
Met de krantenkop 'Brandweermuseum Borculo in vuur en vlam voor Amerikaan', zo werd op 4 september 1995 een Amerikaanse brandweerwagen een 'Seagrave' uit 1917 het Brandweer- en Stormrampenmuseum in Borculo binnen geduwd. Rijden was er nog niet bij, omdat naar zeggen één van de 12 cilinders niet functioneerde. Een weddenschap, met de vrijwilligers, dat het wel 14 dagen zou duren, voordat zij de Seagrave aan de praat zouden hebben, werd glansrijk verloren. Eén dag, nadat de wagen het museum was ingerold, klonk het machtige en alles overstemmende geluid van de motor, al als muziek, door het museum.

De aanschaf van de wagen, was mogelijk via A. baron van Coeverden en zijn vriend T. Paalman uit Holten, handelaren in tweedehands 'grote' Amerikaanse personenauto's.
Zij ontdekten bij toeval, bij een bezoek aan Amerika in de staat New York bij een sloopbedrijf de Seagrave brandweerwagen. Baron van Coeverden opperde meteen, die nemen wij mee voor het Brandweermuseum in Borculo. De toenmalige secretaris van de Stichting Brandweermuseum Borculo en medeoprichter ervan Theun Scherjon, was apetrots op het binnenhalen van een nieuwe parel, in het museum.
Over de aanschafprijs wilde men geen mededelingen doen. Heden ten dage wordt daar niet meer zo krampachtig over gedaan. De wagen koste destijds 26.000 gulden inclusief btw, transportkosten en invoerrechten. Wel verklapte Paalman, dat de transportkosten Amerika / Nederland hoger waren dan zijn aanschafprijs. Het is in ieder geval één van grootste investeringen, die het museum ooit heeft gedaan in haar collectie. Mede aan de investering hebben bijgedragen de provincie Gelderland en de Vereniging Vrienden van het Brandweermuseum Borculo. De seagrave, is de oudste brandweerwagen, in het museum, die automobiel genoemd mag worden en steekt daarmee een T-Ford uit 1923 ruimschoots de loef af.
Grote bijzonderheden aan de rode brandweerauto zijn: houten spaken in de wielen en aandrijving op de achteras middels rollenkettingen. Naast de 100-jarige Seagrave staan te pronken in het museum, een Ahrens Fox uit 1927 en een Mercedes Benz uit 1930.


www.brandweermuseumborculo.nl, Facebook: Brandweermuseum Borculo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant