De grondcontouren van het kasteel Het Hof op de nieuwe sokkel. In het middel het nog te vervaardigen beeld van Stadhouder Willem V. Tussen Peter Nieuwenhuis (l) en Jan te Kulve in, het wapen van Borculo. Foto: Rob Weeber
De grondcontouren van het kasteel Het Hof op de nieuwe sokkel. In het middel het nog te vervaardigen beeld van Stadhouder Willem V. Tussen Peter Nieuwenhuis (l) en Jan te Kulve in, het wapen van Borculo. Foto: Rob Weeber

Onthulling 3D maquette het Hof van Borculo

Algemeen

BORCULO - De huidige Hoflaan was ooit de plek waar de Heren van Borculo in alle 'Heerlijkheid' hun leven leidden. Daar stond ook hun kasteel, Het hof. Het gebouw raakte echter in verval en in 1763 werd het grotendeels afgebroken, op een L-vormig stuk na, dat als een 'tweede kasteel' vanaf 1777 in bezit kwam van Stadhouder Willem V die er een stoeterij vestigde. In 1870 werd ook dit deel gesloopt en alleen de kelders onder het Muziekcentrum Borculo herinneren nu nog aan het oude gebouw. Op 9 september, tijdens de Open Monumentendagen, onthult de Eibergse kunstenaar Jan te Kulve een bronzen beeld van het kasteel dat hij in opdracht van de Historische vereniging Borculo vervaardigde.

Door Rob Weeber

In 2016 maakte het bedrijf TAFF een 3D-animatie van het kasteel ter gelegenheid van 400 jaar Heerlijkheid Borculo in Gelderse handen. Dit bracht Peter Nieuwenhuis van de Historische vereniging Borculo op het idee om een bronzen beeld van het kasteel te laten vervaardigen. Op de plek waar het kasteel gestaan heeft, ligt al een aandenken eraan in de vorm van een rond stuk plaveisel dat de plek aanduidt waar vroeger de woontoren, de donjon heeft gestaan. Te Kulve heeft eerst een 3D print mal gemaakt op basis van de TAFF-animatie, welke wederom is gebaseerd op originele tekeningen uit het begin van de 19e eeuw. Duur van de non stop 3D print was 520 uur, zo'n twintig dagen, met als resultaat een plastic schaalmodel van het vroegere kasteel. Het uiteindelijke bronzen beeld meet zo'n 70 x 60 cm en komt op een stenen sokkel te staan die 2,5 ton weegt. De onthulling van het beeld aan de Hoflaan, vlakbij de Washuisbrug, is voor genodigden.

Naast de onthulling is er op 9 en 10 september ook een tweedaagse tentoonstelling over de Heerlijkheid en de stad Borculo. Het geheel is optwintig panelen vastgelegd. Speciaal is dat enkele schermen door bijzondere gasten worden onthuld. Zo opent bijvoorbeeld Robert Muralt, de achterkleinzoon van de vroegere burgemeester Muralt, het scherm met de geschiedenis van de stormramp. De expositie in de Joriskerk is voor het publiek van 12.00 tot 16.00 geopend. De opening is voor genodigden.

Ook wordt er die dag weer een bronzen penning uitgereikt vanuit "Borculo, beleef de Berkelstad" aan iemand die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de beleving van de geschiedenis van Berkelland. Vanaf 12.00 uur bovendien start er een fietstocht door het gebied van de vroegere Heerlijkheid Borculo. Deze bedraagt ongeveer 30 km. Tegen een vergoeding van 2,50 per persoon kan er verder in de binnenstad van Borculo met de Jappe gevaren worden. De berkelzomp ligt die dag bij de Washuisbrug.

Tenslotte vraagt Nieuwenhuis aandacht voor zijn volgende project, een bronzen beeld van Stadhouder Willem V. Van de benodigde 10.000 euro heeft hij de helft binnen. Hij komt graag in contact met partijen die een donatie willen doen. Weldoeners kunnen echter ook direct geld overmaken op Hisvebo NL29RABO 0336649770.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant