De tuin van 'De Valk' van Dineke Brethouwer aan de Buitenvelerweg 2 in Ruurlo is een romantische, landschappelijk tuin van ruim vijfduizend vierkante meter met heel veel borders. Foto: PR.
De tuin van 'De Valk' van Dineke Brethouwer aan de Buitenvelerweg 2 in Ruurlo is een romantische, landschappelijk tuin van ruim vijfduizend vierkante meter met heel veel borders. Foto: PR.

Open tuinendag in Barchem en Ruurlo

Algemeen

RUURLO – Een vijftal tuinliefhebbers in Ruurlo en Barchem stellen, na het succes van 2015 en 2016 en de open dagen van juli van dit jaar, hun privétuin opnieuw op zondag 3 september van 10.00 tot 17.00 uur open voor tuinliefhebbers. Het zijn vijf totaal verschillende tuinen. Allemaal tuinen, die ieder weer een ander kijk op tuinieren geeft. De tuinen liggen op redelijke korte afstand van elkaar dus het is mogelijk om ze per fiets te bezoeken. Tuin 'Bannink' en tuin 'D'n Uuthook' of 'De Valk' liggen twaalf kilometer uit elkaar. 'De Krosenbrink' en de 'Hof te Ruurlo' liggen daar tussenin. Het begint te nazomeren maar er is veel te zien in deze tuinen.

D'n Uuthook
Tuin D'n Uuthook' van Benny en Diny Schepers aan de Morsdijk 9, in het buitengebied van 't Ruurlose Broek is een verrassende tuin van vierduizend vierkante meter die in drie gedeelten is aangelegd met een natuurvijver en twee folievijvers. De gazons zijn omringd door grote vaste plantenborders waarin een grote variatie van planten. Er zijn diverse zitjes waar men kan genieten van de tuin onder het genot van een kopje koffie. Bij slecht weer staat de koffie klaar in het 'Koffieheuksken', dat is ingericht als oude boerenkeuken en waar vele oude gebruiksvoorwerpen te zien zijn. Entree: 3,50 euro per persoon inclusief koffie of thee. Voor meer informatie: www.dnuuthook.nl.

Familie Bannink
De tuin van Hermien en Bertus Bannink aan de Lochemseweg 6 in Barchem is een wat kleinere tuin, ongeveer 850 vierkante meter. De tuin bestaat uit een voor- en een achtertuin met ieder een eigen sfeer. De belijning is strak maar de beplanting uitbundig. Er zijn diverse gezellige zitjes en hoekjes. Ook wordt er gebruik gemaakt van éénjarigen, al dan niet in potten. In de nazomer bloeien er veel dahlia's. Entree: vrije gift. Koffie en thee verkrijgbaar.

De Krosenbrink
De 3500 vierkante meter grote tuin van 'De Krosenbrink' in het buitengebied van Barchem aan de Lenderiet 8 is een tuin met veel verrassingen. Doordat de eigenaresse, Joke Klein Tiessink, tuinontwerpster is verandert er elk jaar wel een gedeelte van de tuin. Ook dit jaar. Verder zijn er twee verschillende vijvers, veel zitjes, mooie doorkijkjes en borders op kleur met heel veel soorten vaste planten. Er wordt in deze tuin veel geëxperimenteerd met kleur en textuur van éénjarigen, vaste planten, heesters en bomen. Dit zorgt voor verrassende combinaties. De tuin wordt door drie generaties onderhouden. Het is beslist geen gestofzuigde tuin. Entree: vrije gift. Koffie en thee verkrijgbaar. Ook is er verkoop van planten. Informatie: www.dekrosenbrink.nl

De Valk
De tuin van 'De Valk' van Dineke Brethouwer aan de Buitenvelerweg 2 in Ruurlo is een romantische, landschappelijk tuin van ruim vijfduizend vierkante meter met heel veel borders. Het ontwerp is van Harry Esselink en de beplanting van Dineke zelf. De borders bestaan uit bijzondere vaste planten, heesters en bomen. Het is een tuin waar men heerlijk door heen kan dwalen en door het open karakter zijn er mooie doorkijkjes. Met de toepassing van veel grassen en herfstbloeiers zoals asters en dahlia's is de tuin tot ver in september nog kleurrijk. Men is welkom onder de 'berg', waar men heerlijk kan zitten genieten. Entree 2,50 euro inclusief koffie/thee.

Hof te Ruurlo
De tuin 'Hof te Ruurlo' van Marcel Borkus en Wim Geurink aan de Borculoseweg 40 in Ruurlo is elfhonderd vierkante meter groot en ingedeeld door muurtjes en taxushagen en heeft diverse aparte doorkijkjes en hoekjes. Er staan veel verschillende, vaak bijzondere planten in de cottageachtige tuin waaronder 525 verschillende soorten hosta's. Elke millimeter is benut, waar planten staan heeft onkruid minder kans. Veel planten, onder andere de hosta's, staan in potten (ongeveer 600) zodat er mee geschoven kan worden . Ook zijn er vijvers en zijn er terrassen en bankjes zodat men de tuin op diverse plekken kan bekijken. 'Hof te Ruurlo' is naast de molen Agneta te vinden. Entree: vrije gift. Koffie en thee verkrijgbaar. Voor meer informatie www.hofteruurlo.nl

De tuinen zijn beperkt toegankelijk voor: rolstoel, rollator en kinderwagen. Honden zijn niet toegestaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant