De 182 kilometer fietsen was voor Rick Moezelaar behoorlijk pittig.Foto: PR.
De 182 kilometer fietsen was voor Rick Moezelaar behoorlijk pittig.Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Rick Moezelaar mag zich voor tweede keer Ironman noemen

Algemeen

RUURLO – Dat de triathlonsport de laatste jaren aan populariteit wint is een feit. De triathlonkalender wordt steeds voller en bij veel wedstrijden komen de deelnemers op een wachtlijst te staan om te mogen deelnemen. Voor vele atleten blijft het afleggen van een hele triathlon (3.8 km zwemmen, 180 km fietsen, 42.2 km hardlopen) een ultieme droom.

Vorige week mocht Ruurloër Rick Moezelaar zich voor de tweede keer een Ironman noemen na zijn finish in Hamburg. Vooraf was finishen een schijnbaar onmogelijke opgave omdat hij drie weken voor de wedstrijd geblesseerd raakte aan zijn knie. "Ik stond daarom met weinig motivatie aan de start, wetende dat uitlopen onmogelijk was. Ik heb daarom het zwem- en fietsgedeelte vrij rustig afgelegd om mijn knie te sparen. De 182 kilometers fietsen waren behoorlijk pittig. Je zou het niet verwachten maar het parcours was zeer bergachtig, geen meter vlak. Toen ik aan de marathon begon had ik al snel een goed tempo te pakken. Op dat moment doet het hele lijf al pijn en kon ik die kniepijn er ook nog wel bij hebben. Na dertig kilometer hardlopen had ik het gevoel dat ik de wedstrijd zou gaan uitlopen."

'Zolang de gezondheid het toelaat ga ik door tot mijn zevenstige'

Mede door het dolgekke publiek, er stonden zeker zo'n 50.000 mensen langs het parcours, was een tweede Ironman finish voor de Ruurloër een feit. Om een hele triatlon af te leggen gaat een goede voorbereiding vooraf. "Trainingsweken van veertien tot zestien uur waren geen uitzondering. Al in januari ben ik begonnen met de specifieke voorbereiding op de wedstrijd. Lange fietstrainingen en looptrainingen zijn de basis voor zo'n wedstrijd. En zodra de temperaturen wat stijgen werd er veelvuldig gezwommen in het buitenwater. Meestal werd er gezwommen in het Stroombroek in Doetinchem, maar ook in de Berkel", aldus Moezelaar

Nieuwkomer
Het triathlon-virus zit al vele jaren in het lijf van de 54-jarige duursporter. Moezelaar: "In 1985 deed ik mij eerste kwart triathlon en sindsdien volgden er honderden wedstrijden in binnen- en buitenland." Vorig jaar maakte hij zijn debuut op de lange afstand in Maastricht. Daarna werden al snel plannen gemaakt voor een volgende wedstrijd. "Ik ben dus eigenlijk nog maar een nieuwkomer op de lange afstand. Misschien dat volgend jaar een derde Ironman zal volgen maar het kan ook zijn dat ik een jaartje oversla. Het legt toch een behoorlijke druk op het gezins- en sociale leven."

Geweldig
Maar dat er een vervolg komt is wel zeker. "Vorig jaar fietste ik in de buurt van een Italiaan die uitkwam in de categorie Heren 70-74. Dat is toch geweldig? Hij won zijn categorie en kreeg een startbewijs voor de wereldkampioenschappen op Hawaï. Zolang de gezondheid het toelaat ga ik ook zeker door tot mijn zevenstige", aldus Moezelaar.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant