Foto: AchterhoekFoto.nl/Gradus Derksen
Foto: AchterhoekFoto.nl/Gradus Derksen

'Een mooiere vierdaagse als deze is niet denkbaar'

Algemeen

BARCHEM - Het leverde zaterdag op de slotdag weer een spectaculair en 'spetterend' schouwspel op. De 'doorwading' van de voorde door de Slinge aan de Palsenborgweg nabij de Borculose museumboerderij De Lebbenbrugge door de aanspanningen en ruiters en amazones 'onder het zadel' die aan de negende editie van de Barchemse Paarden4daagse deelnamen.

Door Jan Hendriksen

"Niet keren, recht doorrijden", zo roept een van de organisatoren Joke Wentink (37) uit Borculo toe. Wentink is net met haar negenjarige paard Ross de Slinge ingestapt. Net voor de oever aan de overzijde komt ze tot stilstand met haar paard. De Borculose wendt zich met Ross terug. Maar dat wordt niet op prijs gesteld. "Maar ze weet wel dat ze niet terug mag rijden", zo verklaart een toeschouwer die vlak voordat de Borculose de 'doorwaarding' met Ross is ingegaan haar paard even vasthield toen Joke bij de pauzelocatie van een heerlijke pannenkoek genoot. "In verband met de veiligheid hebben we dit jaar bij de water doorsteek zowel hier bij De Lebbenbrugge als donderdag bij de doorsteek van de Slinge aan de Waterdijk in Beltrum 'eenrichtingsverkeer' ingesteld. Iedereen mag nog steeds zo vaak door de 'voorde' rijden als men wil. Maar daarvoor moet dan wel een extra rondje over de brug gereden worden", zo verklaart Marja Ribbers van de commissie Barchemse Paarden4Daagse van Menvereniging De Bergmenners. Intussen stapt Joke Wentink met Ross de goede richting op en bereikt ze rustig de overzijde van de Slinge. "Ross was misschien van iets geschrokken", zo laat Ribbers weten als de volgende aanspanning spectaculair het water 'indenderd'. "Oppassen je kont wordt nat als je blijft zitten", roept een toeschouwer richting een van de passagiers die op de treeplank van de aanspanning zit maar snel gaat staan. Het water spettert hoog op. De koetsier geniet zichtbaar.

Perfect
De 'doorwading' is niet aan Jan Appel (67) uit Beverwijk en Aard (66) en Ageeth (66) Vosse uit Assendelft besteed. Het drietal staat met hun aanspanningen op veilige afstand van de Slinge op de slotdag even van een korte pauze te genieten. Jan Appel heeft met zijn kleine Hackney showpaard Björn nog geen van de negen edities van de Barchemse vierdaagse overgeslagen. "Het is hier prachtig. We vertoeven steevast in de zomer op camping De Heksenlaak in Barchem waar de vierdaagse dagelijks van start gaat. Een mooiere paardenvierdaagse als deze is niet denkbaar. Prachtige bos- en zandpaden. Het typische Achterhoekse coulisselandschap. Een perfecte organisatie. Vriendelijke mensen. Mooier kunnen we het niet krijgen", zo verklaart Appel. Na een pannenkoek te hebben verorberd gaat het drietal verder. Jan Appel zit op de bok van een klein concourswagentje. Aard en Agaath rijden met een marathonwagen met in het span de zestienjarige Hackney Ronja.

Geslaagd
Na afloop van de vierdaagse kijkt Marja Ribbers terug op een geslaagde negende editie. "Met dagelijks zo rond de tachtig tot negentig deelnemers zijn we zeer tevreden. Bijna driekwart van de deelnemers bestond uit aanspanningen. Ruim een kwart reed 'onder het zadel'. De volgorde van de routes waren dit jaar anders dan vorige jaren. De route met de populaire voorde bij De Lebbenbrugge hadden dit jaar niet op de eerste dag van de vierdaagse ingepland maar pas op de laatste dag. En dat is door de deelnemers positief ontvangen en ons als organisatie ook goed bevallen. Op naar de tiende editie van volgend jaar."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant