In 2016 was in Gendringen nog de finish van Olympia's Tour, dit jaar eindigt de eigen Ronde van de Achterhoek daar. Foto: PR
In 2016 was in Gendringen nog de finish van Olympia's Tour, dit jaar eindigt de eigen Ronde van de Achterhoek daar. Foto: PR

Drie ingrediënten maken Ronde van de Achterhoek uithangbord gehele regio

Algemeen

ACHTERHOEK - Stichting Wielerpromotion Gendringen kent een lange historie voor wat betreft wielrennen in en rondom het Achterhoekse dorp. Na de finish van Olympia's Tour vorig jaar wilde de organisatie echter wat anders en blies de Ronde van de Achterhoek nieuw leven in. De stichting koppelde hier ook een unieke toertocht en een Dikke Bandenrace aan voor de jeugd, waarmee een weekend vol wielrennen tot stand is gekomen.

Door Kevin ten Dolle

"Tachtig jaar geleden is er voor het eerst een Ronde van Gendringen georganiseerd", legt Gerard van Balveren, voorzitter van de Stichting Wielerpromotion Gendringen, de historie uit. "Het heeft heel lang als kermiskoers doorgelopen, is daarna uitgegroeid tot profronde en vanaf 2006 tot 2016 zijn we onderdeel geweest van Olympia's Tour. Vorig jaar finishte de etappe in Gendringen op een doordeweekse dag in september. Wij vonden het niet interessant om zo langer door te gaan. We wilden het weer zelf in eigen hand hebben en hebben de Ronde van de Achterhoek nieuw leven in blazen."
"Vorig jaar hebben we veel bestuursmutaties ondergaan", zegt bestuurslid Ton Frazer. "Toen zijn we specifiek op zoek gegaan naar mensen uit de wielerwereld zoals Jan Vreeman, Eddy Geurink, Arjan Ribbers en Bram Aalders. Met die jongens hebben we de slag kunnen maken om ook de Ronde van de Achterhoek te kunnen organiseren. Anders waren we weer teruggegaan naar een lokale kermiskoers, zonder hen hadden we dit nooit kunnen organiseren."
Naast de wielerkoers wordt er ook een Dikke Bandenrace en een unieke Toertocht georganiseerd. "We hebben een overeenkomst met de acht Achterhoekse gemeenten", zegt Van Balveren. "Voor hen is breedtesport erg belangrijk en zo kwamen wij in contact met 'Achterhoek in Beweging'. Vervolgens wilden we wat voor de jeugd doen en in samenwerking met de KNWU en Decathlon kwamen we toen uit op het Achterhoeks kampioenschap Dikke bandenrace. Vervolgens zijn we met een open vizier het gesprek aangegaan met diverse Achterhoekse Tourclubs en uiteindelijk hebben we in samenwerking met zes clubs een unieke toertocht uit kunnen zetten over vrijwel hetzelfde parcours als de wielerkoers. De NTFU heeft onze toertocht al aangemerkt als Extra Goed Geregeld."
Het parcours van de wielerkoers en toertocht leidt over meer dan 20 kilometer speciale stroken als klinkers, kasseien en gravelpaden. "De consul van de KNWU, die ons parcours gekeurd heeft, had het over een wedstrijd zoals de Ronde van Vlaanderen. Olympia's Tour ging vooral over provinciale wegen, wij willen echt de mooiste stukken van de Achterhoek laten zien. Wij willen een uithangbord voor deze prachtige regio zijn", besluit Frazer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant