Het enthousiasme bij het talrijke publiek was groot tijdens de optredens van de .Paraguayaanse  groep. Foto: Jan Hendriksen.
Het enthousiasme bij het talrijke publiek was groot tijdens de optredens van de .Paraguayaanse groep. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Weinig te merken van tragedie rond Alma Guarani

Algemeen

RUURLO – Ze waren vorige week woensdag de absolute smaakmakers van de 38ste editie van de braderie en folkloredag: de groep Alma Guarani uit Paraguay. Maar het vierdaagse bezoek aan Ruurlo werd omringd door een zwarte rand. Tijdens hun zeven weken durende tournee door Europa stierf eind juli in Kroatië de negentienjarige accordeonist Lupo Fernandeze Caceres aan een hartaanval nadat hij zwemmend onwel was geworden.

Door Jan Hendriksen

De zeventien leden tellende groep maakt deze zomer een 48 dagen durende trip door Europa die 5 juli in Polen feestelijk begon en die eind juli wreed werd verstoord door het overlijden van hun accordeonist. Op nadrukkelijk verzoek van de familie van Fernandez Caceres werd de Europese toer voortgezet. De groep arriveerde maandagavond vanuit het Franse Saint Amand Montrond in Ruurlo waar het in negen gastgezinnen werd ondergebracht. Dinsdag bracht men een bezoek aan de kasteeltuin van Huize Ruurlo en werd er 's avonds een bezoek gebracht aan de korenavond op het Kerkplein. Woensdagmorgen verzorgde de groep een optreden bij woonzorgcentrum De Bundeling. 's Middags was het tijd voor vier optredens tijdens de braderie en folkloredag. Het eerste optreden van de groep op het Kerkplein begon met een minuut stilte. De accordeon van Fernandez Caceres stond als eerbetoon aan de overleden eigenaar ervan op het podium. "Het indrukwekkende staande applaus na afloop heeft de groep goed gedaan", zo liet dansleider Laura Gomez De Pereira geëmotioneerd via de Ruurlose tolk en begeleider Gerard Rothman weten.

In hun optredens was weinig te merken van de tragedie. Het Zuid-Amerikaanse temperament, de prachtige kleurrijke kostuums, de mooie traditionele polka's, vermengd met de melodische klanken van de harpen zorgden voor groot enthousiasme bij het talrijke publiek. De Paraguayaanse groep heeft als doel om de nationale dansen, muziek en gewoontes te behouden en de rijke culturele tradities van Paraguay verder uit te dragen. Alma Guarani betekent letterlijk ziel van de Guarani. Gerard Rothman: "De Guarani vormden de oorspronkelijke bevolking van Paraguay, voor de verovering door de Spanjaarden. Hun taal, het Guarini, wordt, naast het Spaans, in Paraguay door een groot deel van de bevolking nog gesproken."
Het zwoele dansen van de charmante vrouwen en galante mannen maakte indruk op het publiek. De groep bestaat uit zeventien dansers en muzikanten tussen zestien en dertig jaar oud. De dansers worden begeleid op gitaar, harp, accordeon en bandoneon. "Het was een zeer homogene groep, heel vriendelijke mensen, die in korte tijd een zeer hechte band wist op te bouwen met de gastgezinnen," aldus Gerard Rothman.
Sinds de oprichting van de groep in 1994 waren ze al te bewonderen in Amerika, Azië en Europa. Tijdens deze Europese toer werd tot nu toe Polen (Pabianice en Myslenice), Kroatië (Zagreb), Frankrijk (Saint Amand Montrond) en België (Hoogstraten) aangedaan. Nadat men donderdagmorgen met de gastgezinnen en bezoek had gebracht aan de molen Agneta reisde de groep in de namiddag naar België waar men aan festivals in Hasselt en Bonheiden deelneemt om op 22 augustus terug te keren naar Paraguay.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant