Onder leiding van Betsy Denneboom (tweede rechts) werden de 'schoven aan de gaste' gezet. Foto: Jan Hendriksen.
Onder leiding van Betsy Denneboom (tweede rechts) werden de 'schoven aan de gaste' gezet. Foto: Jan Hendriksen.

Ouderwetse roggeoogst voor Ruurlose braderie

Algemeen

Ouderwetse roggeoogst voor Ruurlose braderie

RUURLO – Het maaien van de rogge op de hoge kampgrond tegenover Tankstation Kanters aan de Barchemseweg met een historische 'zelfbinder' is inmiddels jaarlijks eind juli een vast 'ritueel' voor de vriendengroep van de Ruurlose Oldtimergroep De Stobbe. De gemaaide rogge wordt gebruikt om tijdens de Ruurlose braderie op woensdag 9 augustus op een authentieke wijze te kunnen dorsen.

Door Jan Hendriksen

Het ruim halve hectare grote perceeltje rogge werd geoogst met een door een Same tractor getrokken zelfbinder (Mc Cormick International D7ST) die bestuurt werd door Jan Ligtenberg. De naam zelfbinder zegt het al, de losse schoven worden op maat gemaaid en dan automatisch met een touwtje tot een schoof gebonden en uit de zelfbinder geduwd en op het stoppelveld gelegd. Een zelfbinder was een hele vooruitgang in de jaren vijftig van de vorige eeuw want voor die tijd werd er ook gewerkt met een zogenaamde 'aflegger' en daarbij werd ook op maat een schoof gemaaid maar die werd niet met een touwtje samengebonden maar los op de grond achtergelaten. Dat binden werd dan in handkracht gedaan met gebruikmaking van een aantal stengels en halmen van datzelfde graan die met een speciale knoop om de schoof werden gehaald en gebonden. Maar nog eerder werd alles met de hand gedaan en werd het graan handmatig gemaaid met gebruikmaking van een korte zeis en een 'pik'. De pik of haak was bedoeld om het graan bij elkaar te houden tijdens het maaien tot er genoeg was gemaaid om er een hanteerbare schoof van te maken. Die werd ook los achter de maaier op het veld neergelegd waarna schovenbinders volgden die dan weer handmatig met stro en halmen de schoof samengebonden. Tot slot van al die schoven productie moesten de schoven op 'hopen' worden gezet om verder te drogen in het land.

'Hopen zetten'
"Zes garven rechtopstaand en een er bovenop zodat de regen er niet in kan lopen", zo vertelt Betsy Denneboom van de Oldtimer groep De Stobbe. 'Hopen zetten' was ook een speciale vaardigheid want ze moesten zodanig worden geplaatst dat ze niet bij de eerste en de beste windstoot zouden omwaaien", zo weet Denneboom te vertellen terwijl een vijftal 'vrienden' de 'garven aan de gaste zetten'. Wanneer de schoven droog genoeg waren dan werden ze verzameld en netjes opgetast op een boerenwagen en van het land naar de graanschuur op de boerderij gereden om daar te worden opgeslagen om tijdens de winter te worden gedorst.

Ouderwets
"Dat gebeurd in dit geval niet. We gaan de rogge woensdag 9 augustus tijdens de braderie op 'ouderwetse' manier dorsen. En daar beleven de 'vrienden' altijd veel plezier aan", zo verklaart Betsy tot slot. Denneboom zal dan ongetwijfeld evenals zaterdagmiddag weer voor een 'natje en een droogje' zorgen. "Dat hoort natuurlijk ook bij de traditie", aldus de Ruurlose.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant