Johanne en Wim Rijkenbarg bij de keurig opgeslagen spulletjes voor de rommelmarkt. Foto: Jan Hendriksen.
Johanne en Wim Rijkenbarg bij de keurig opgeslagen spulletjes voor de rommelmarkt. Foto: Jan Hendriksen.

Jubileumeditie rommelmarkt Vrouwen van Nu Ruurlo

Algemeen

RUURLO – Alle honderden volgepakte bananendozen met allerlei curiosa en boeken staan keurig vijf hoog opgestapeld in een loods in het buitengebied op de grens van Ruurlo en Vorden. Ze kunnen donderdagmiddag zo op de steekwagens worden gezet om in een van de drie grote veewagens te worden gepakt. Zaterdagmorgen worden alle spulletjes uit de dozen dan uitgestald op de tientallen marktkramen op het Kerkplein voor de jaarlijkse rommelmarkt van de Vrouwen van Nu Ruurlo. Dit jaar voor het 25ste achtereenvolgende jaar.

Door Jan Hendriksen

En bij al die 25 edities is Johanna Rijkenbarg (74) evenals haar man Wim (73) betrokken. Johanna weet nog wanneer en waar de eerste editie plaatsvond. "In augustus 1993 op het erf van de familie Blikman aan de Vordenseweg. In 1996 vierde de toenmalige Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen haar vijftig jarig bestaan. In aanloop naar dat jubileum wilden we wat extra financiële reserves kweken om het jubileum groots te kunnen vieren. En toen kwamen we op het lumineuze idee om een rommelmarkt te organiseren. In die tijd organiseerde Speeltuinvereniging Ruurlo in samenwerking met muziekvereniging Sophia's Lust ook jaarlijks een rommelmarkt in het voorjaar in Ruurlo. Maar in goed overleg zijn wij tijdens de toenmalige Evenementenweek in augustus een rommelmarkt gaan organiseren." Die van de Speeltuinvereniging en Sophia's Lust verdween van de agenda. Maar die van de Vrouwen van Nu is inmiddels een traditie. Bij de eerste editie brachten bijna alle leden iets persoonlijks in. "Zelfgebreide pannenlappen, zelfgemaakte bloemstukken en allerlei andere snuisterijen. Je kon het niet zo gek bedenken. We hadden toen ook nog het Rad van Avontuur", zo weet Rijkenbarg zich te herinneren. Vanaf de eerste editie kan de speciale Rommelmarktcommissie een beroep doen op zo'n veertig leden die tijdens de markt de handen flink uit de mouwen steken en een achttal mannen die voor het 'zwaardere werk' worden ingezet. "Zeker in de periode toen er nog meubels, kasten en bedden werden ingezameld en verkocht werden. Maar uit ruimte gebrek behoren die niet meer tot het assortiment", zo verklaart Rijkenbarg die blij is met de nieuwe opslagruimte die sinds vorig jaar in gebruik is genomen.

Dankbaar
"We zijn ooit bij ons in een schuur begonnen. Tot vorig jaar hadden we de opslag in de directe omgeving van het dorp. Maar helaas moesten we wegens verkoop van de panden daar weg. Maar de huidige ruimte is ook perfect. Weliswaar ligt die verder van de dorpskern. Daarom hebben we de tweemaandelijkse inzameling op de eerste zaterdagmorgen van de even maanden verplaatst naar een van onze leden in het dorp. Daar kunnen mensen behoudens meubels, kasten en bedden hun overbodige spulletjes inleveren. En daarvoor zijn we de Ruurloërs zeer dankbaar."

Opbrengst
De opbrengst van de rommelmarkten wordt aangewend voor de algemene middelen van de bijna tweehonderd leden tellende vereniging. En een deel wordt besteed aan de jaarlijkse Kerstmiddag voor de Ruurlose ouderen. Hoeveel die opbrengst bedraagt blijft jaarlijks heimelijk geheim. "Die hebben we nog nooit kenbaar gemaakt en doen we ook niet tijdens onze 25ste editie", zo zegt Rijkenbarg bij voorbaat. "We kunnen er leuke dingen voor onze leden mee doen", is het enigste wat ze tot slot kwijt wil.

Brengen
De 25ste editie vindt zaterdag 29 juli van 10.00 tot 14.00 uur op het Kerkplein plaats. De organisatie doet bij deze nog een oproep aan een ieder die nog overbodige spullen in een hoek of op zolder heeft staan die nog bruikbaar zijn. Deze zijn donderdagmiddag 27 juli van 13.00 uur tot 15.00 uur te brengen bij familie Kasteel-Rijkenbarg aan de Van Heeckerenlaan 47 in Ruurlo. Is men zelf niet in de gelegenheid om spullen te brengen dan kan men contact opnemen met Dini Ligterink, tel. 0573 453339. Man kan geen meubilair en kleding brengen.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant