Tussenrapportage Samen Leven

Algemeen

BERKELLAND - Onder invloed van de veranderende samenleving, ook wel participatiesamenleving genoemd, heeft de gemeente het afgelopen halfjaar veelvuldig het contact gezocht met de burgers. Op hen immers wordt steeds meer het beroep gedaan om de samenleving met elkaar leefbaar te houden. De burger moet weerbaar(der) worden en zij moeten zich met elkaar verbinden. Op basis van de eerste halfjaar van 2017 heeft de gemeente een tussentijds rapport op laten stellen om de burgers inzicht te geven in de uitkomsten.

We hebben het hier over Wel-zijn in Berkelland, ook wel het sociale domein genoemd. Volgens de verantwoordelijk wethouder, Marijke van Haaren, is het rapport beslist niet als definitief rapport te zien. "Het is zuiver als tussentijdse inventarisatie van alle gesprekken en bijeenkomsten. Een bouwsteen zogezegd voor het latere 3D koersdocument met betrekking tot het toekomstig beleid op het gebied van WMO, Jeugd en Participatie", aldus Van Haaren.
De opzet van het adviesrapport bestaat uit de 'behoeftepeiling van de inwoners van Berkelland, bron- en documentenanalyse Berkellandse context en vervolgens een vergelijkend onderzoek en best practises elders' (bron: adviesrapport Samen Leven). De behoeftepeiling bestaat uit raadpleging van bewoners (onder meer inloopspreekuren en publieksavonden), benadering van specifieke doelgroepen (zoals Voormekaar, Gebiedsteams, onderwijs) en een speciaal onderzoek voor en door jongeren (uitgevoerd met behulp van scholieren van het Graafschap College). Bron- en documentenanalyse betreft onder meer de uitkomsten van eerdere onderzoeken en bewonersbijeenkomsten, het koersdocument Doorontwikkeling Voormekaar en het bestaande 3D beleidskader. Als vergelijkend onderzoek zijn bijvoorbeeld externe (wetenschappelijke) onderzoeken geraadpleegd en ervaringen binnen andere gemeenten onderzocht. Het adviesrapport is opgesteld door Novalis in samenwerking met de gemeente Berkelland, Voormekaar en Betula.

Het eerste en allerbelangrijkste advies was: 'Stel de inwoner echt centraal' (bron: adviesrapport Samen Leven). Hij/zijn moet betrokken worden bij het tot stand komen van de maatschappelijke agenda. Verdere aanbevelingen gaan over jongerenvoorzieningen, kwetsbare jongeren, jeugdonderwijs, vrijwilligers- en mantelzorgondersteuning en participatie / meedoen. Het rapport stelt verder dat het eenmalig raadplegen van de inwoners niet gelijk staat aan het centraal stellen van hen. Ook mogen de positieve effecten van de inbreng niet verloren gaan door inadequate besluitvorming. Ten slotte vermeldt het rapport acht tips van prof. dr. Tine van Regenmortel die onderzoek heeft gedaan naar succesfactoren van een 'sociale gemeente'. De eerste is misschien wel de meest kernachtige als het gaat om een eigen tegengeluid naar de centrale overheid: 'Vind je eigen weg als gemeente' (bron: adviesrapport Samen Leven). Het adviesrapport is te downloaden via:
www.gemeenteberkelland.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant