Achterhoek krijgt Jeugdbeschermingstafel

Algemeen

ACHTERHOEK - De acht Achterhoekse gemeenten stellen nog dit jaar een zogenoemde Jeugdbeschermingstafel in. De tafel voorziet in de behoefte om daar waar twijfel bestaat over een veilige ontwikkeling van een kind in een vroeg stadium met zowel de ouders als het kind in gesprek te gaan.

Door in deze setting met ouders, het kind (vanaf 12 jaar), de melder en eventueel betrokken hulpverleners en iemand van de Raad voor Kinderbescherming de situatie te bespreken, kan bekeken worden of er zonder dat er dwangmaatregelen nodig zijn op last van de rechter, oplossingen gevonden kunnen worden. Gezamenlijk wordt dan een plan opgesteld. Hiermee kan escalatie naar een ernstiger situatie worden voorkomen. Lukt dit niet, dan kan de Raad voor de Kinderbescherming alsnog een beschermingsonderzoek uitvoeren naar de opvoedsituatie en om een kinderbeschermingsmaatregel verzoeken bij de rechter. Nu ontbreekt de tussenstap om samen met ouders en het kind en betrokkene aan tafel de situatie te bespreken.

Goede ervaringen
Elders in het land zijn al goede ervaringen met een Jeugdbeschermingstafel. Omdat het aantal meldingen waarvoor dit een geschikte oplossing kan zijn relatief beperkt is, wordt samenwerking gezocht op een logische regionale schaal. Het gaat om de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. De acht gemeenten trekken een onafhankelijk voorzitter aan voor de jeugdbeschermingstafel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant