Positief besluit over voorstel ondernemersfonds Platform BV Berkelland

Algemeen

BERKELLAND - Het college van B & W heeft ingestemd met een ondernemersfonds. Het idee voor een dergelijk fonds is vorig jaar ontstaan binnen het Platform BV Berkelland, het samenwerkingsverband van gemeente, bedrijfsleven en onderwijs dat de collectieve belangen van alle Berkellandse ondernemers behartigt. De bedoeling is dat de geheven gelden bij de ondernemers (ondernemersverenigingen en bedrijventerreinen binnen Berkelland) zelf terecht komen. Het is dus een fonds voor en door ondernemers. Het geld dient ter verdere professionalisering en versterking van het bedrijfsklimaat, zowel in de afzonderlijke kernen als binnen geheel Berkelland. De zelfstandigheid past ook in het kader van een langzaam terugtrekkende overheid. De gemeente gaat bij invoering verder als partner en lid van het Platform BV Berkelland.

Door Rob Weeber

Voorop staat dat iedere onderneming mee moet betalen aan het fonds, in de vorm van een reclamebelasting. Voorwaarde is dus dat het deelnemende bedrijf een zichtbare uiting vanaf de openbare weg heeft. Er zullen dus geen zogenaamde 'freeriders' meer zijn, ondernemers die meeprofiteren van activiteiten, maar daarvoor niet betalen. Uitzondering gedurende het eerste pilotjaar zijn die bedrijven die buiten de bebouwde kom en buiten de industrieterreinen gevestigd zijn. Zij zijn het eerste jaar vrijgesteld van deelname. Mocht de pilot echter een vervolg krijgen, dan zullen ook zij vanaf het tweede jaar gaan meebetalen. Ze worden dan ingedeeld volgens de oude gemeentegrenzen van de afzonderlijke kernen. Kleine zelfstandigen die geen pand hebben, zoals ZZP'ers, kunnen indien gewenst lid blijven van hun vereniging zonder onder de regeling te vallen. De bijdragekosten voor het fonds zullen lager liggen dan de huidige lidmaatschapskosten voor de bedrijfsverenigingen en industrieterreinen. Uitgangspunt is een startbijdrage vermeerderd met 0,0005% van de WOZ waarde van het bedrijfspand met een maximum van 450 euro. De startbijdrage per onderneming wordt 175 euro voor de kerncentra en 125 euro voor de industrieterreinen per jaar. Daarnaast blijft 25 euro per jaar voor het lidmaatschap van de bedrijfsverenigingen en industrieterreinen verplicht. Vooralsnog worden de bedragen door de gemeente via een reclamebelasting geheven, met behulp van het GBT (Gemeentelijk Belastingkantoor Twente). De opbrengsten zullen onder aftrek van minimale behandelingskosten (perceptiekosten) doorgestort worden naar het fonds dat door het Platform BV Berkelland wordt opgericht. Uitgangspunt is dat het budgettair neutraal blijft voor de gemeente. Het geld kan bijvoorbeeld worden aangewend voor zaken als het Keurmerk Veilig Ondernemen, parkmanagement en verduurzaming van het industrieterrein, maar ook voor lokale activiteiten als de Sinterklaasoptocht in een kern of de aanpassing van de lokale infrastructuur. Wethouder Han Boer en vertegenwoordiger Sven Bonsel van het Platform BV Berkelland benadrukten dat het fonds geen bank wordt. Het geld dat wordt gestort, wordt geoormerkt en uitgegeven.

Het laatste woord over de invoering heeft de gemeenteraad. In september zal er gestemd worden over het invoeren van een reclamebelasting. In december zal ter goedkeuring een verordening reclamebelasting worden voorgelegd. Invoering van het ondernemersfonds geschiedt dan per 1 januari 2018.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant