Voorzitter René Swienink van Stichting Appeltjes van Oranje sprak tijdens de bijeenkomst. Foto: Jan Hendriksen.
Voorzitter René Swienink van Stichting Appeltjes van Oranje sprak tijdens de bijeenkomst. Foto: Jan Hendriksen.

Opheffing Stichting Appeltjes van Oranje

Algemeen

Stichting schonk in afgelopen jaren anoniem 187.000 euro

RUURLO – Ze schonken in de afgelopen acht jaar in grote anonimiteit maar liefst 187.000 euro aan tientallen Ruurlose verenigingen en stichtingen en enkele regionale instanties. Maar daaraan komt nu een eind. Stichting Appeltjes van Oranje wordt per 1 augustus opgeheven. Vorige week vrijdag tijdens een gezellig samenzijn bij pannenkoekenboerderij De Heikamp, waarbij bijna alle verenigingen en stichtingen die ooit een schenking van de stichting hadden ontvangen aanwezig waren, werd door voorzitter René Swienink aangekondigd dat de Stichting Appeltjes van Oranje Ruurlo zich opheft.

Door Jan Hendriksen

Wat was Stichting Appeltjes van Oranje en hoe kwam zij tot stand? Daarvoor moeten we terug naar 1999. Toen werd het idee geopperd om tot de herbouw van de Orangerie bij het Kasteel Huize Ruurlo te komen. Daarvoor werd door René Swienink, Rob Boeijenga, Wim Rijkenbarg en Ab Visser de Stichting Orangerie opgericht en slaagden zij erin om voldoende financiële middelen middels 'founders' bijeen te brengen om met de bouw in 2001 te kunnen beginnen. Op 2 april 2002 werd de Orangerie officieel in gebruik genomen. Na het succesvol tot stand komen van de Orangerie zag het bestuur een andere uitdaging: namelijk Kasteel Ruurlo in handen zien te krijgen. Er werd uitvoerig en tot in details een plan uitgewerkt met als doel in het kasteel onder andere een ondernemers academie te vestigen, de trouwlocatie uit te breiden en de tuin te herstellen. In haar laatste raadvergadering van de toenmalige gemeente Ruurlo besloot de raad eind 2004 het kasteel aan de stichting te verkopen. Echter na de gemeentelijke herindeling waaide er een andere bestuurlijke wind en de gemeenteraad van Berkelland zag helemaal niets in die plannen. Aangezien ook de Orangerie deel uit zou maken van de plannen met betrekking tot het kasteel en na zeven jaren van een succesvolle exploitatie meenden zij de doelstelling van de Stichting Orangerie, namelijk het 'oprichten en in stand houden van de Orangerie' te moeten herzien. Aldus werd door het toenmalige gemeentebestuur besloten de Orangerie in de verkoop te doen welke verkoop in 2009 zijn beslag vond en verkocht werd aan Hotel Avenarius.

Saldo
Met de opbrengst van de verkoop en na het afwikkelen van de financiële verplichtingen bleef er voor de stichting nog een leuk saldo over. "Dat stelde ons voor de vraag: wat hier mee te doen? Wij besloten om de Stichting Orangerie op te heffen en daarvoor in de plaats de Stichting Appeltjes van Oranje op te richten en daar ons verdiende kapitaal in onder te brengen. De appeltjes zijn in dit geval dus de vruchten die geplukt konden worden. Vandaar het afgeleide appeltjes van Oranje (Orangerie)", zo verklaarde Swienink tijdens de bijeenkomst.

Anoniem
In de oprichtingsstatuten van 2009 staat omschreven als doelstelling van de stichting: "Het beschikbaar stellen van middelen voor projecten met een sociale, culturele of ideële strekking, die gericht zijn op het verbeteren van de samenleving." Om deze doelstelling te verwezenlijken had de stichting voor zichzelf aantal criteria gesteld. Swienink: "We hadden gemeend dat we het geld dat we in Ruurlo aanvankelijk hadden opgehaald en later hebben verdiend zouden moeten aanwenden aan projecten, instellingen en verenigingen in Ruurlo of instanties welke op een of andere wijze bij Ruurlo betrokken zijn. Maar we wilden ook zelf de regie kunnen voeren waar we het geld wilden en konden uitzetten. Dat is de reden waarom wij anoniem wensten te blijven. We wilden voorkomen dat, met alle respect, iedereen bij ons langs zou komen als we zelf naar buiten waren getreden. Je komt dan voor de keuze te staan of we een aanmelding wel of niet moesten honoreren. En bij een afwijzing leidt dat tot een teleurstelling. We hebben als bestuurders goed om ons heen gekeken en ons oor te luister gelegd. Zodoende kregen we zaken in het oog waarvan wij vonden dat een donatie misschien welkom zou zijn."

Belangrijk
Sinds 2009 heeft de stichting donaties mogen doen aan Stichting Zwembad Ruurlo, Rotaryclub Barchem, Kinderwens Mobiel, Winterswijk Muziek Theater, LTO Noord Berkelland, Hospice Zutphen, Winterswijk en Apeldoorn, Historische Vereniging Old Reurle, Stichting Beheer Sportpark 't Rikkelder en VV Ruurlo, Kunstkring Ruurlo, Oranjevereniging, Muziekvereniging Sophia's Lust, Vrienden van de Molen Agneta, Stichting Toeristische Activitieten Ruurlo, Stichting Liefdespad en negentien buurtverenigingen in Ruurlo die in de gemeentegids van Berkelland 2016-2017 geregistreerd staan, alsmede nog een aantal kleinere donaties welke om privacy redenen niet kunnen worden genoemd.

Voldoening
Rene Swienink: "Na bijna acht jaar is het geld op en zijn we klaar. Reden om vandaag samen een klein bescheiden feestje te vieren, omdat zoals gezegd, het ons veel voldoening heeft gegeven. Veel dank gaat ook uit naar mijn medebestuurders. Bijna achttien jaar hebben we buitengewoon prettig samen gewerkt en hebben we het succes van de Orangerie mogen vieren en nu mogen en kunnen we vaststellen dat we ook deze klus met veel voldoening en plezier hebben geklaard. In alle opzichten waren en zijn wij doeners en willen wij resultaat zien. Wij kunnen daar met genoegen op terug zien. De Orangerie staat er nog steeds en gelukkig heeft ook Kasteel Huize Ruurlo uiteindelijk een prachtige bestemming gekregen. En dat alles valt dan in één week op z'n plek."

Grote dank
Namens Oranjevereniging Ruurlo en alle andere stichtingen, instellingen en verenigingen die een donatie hadden ontvingen, bedankte Ineke Nijen Es Stichting Appeltjes van Oranje voor de donaties. "We hebben er mooie dingen mee kunnen doen. Het heeft daarmee de leefbaarheid en de vitaliteit voor Ruurlo vergroot. Grote dank daarvoor."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant