Gratis met Berkelzomp 'Ente' en stoomtram Bello 56

Algemeen

EIBERGEN/BORCULO - In 1905 heeft de laatste Berkelzomp gevaren voor het goederentransport op de Berkel tussen Vreden en Zutphen. Toen heeft schipper Gerard Wolfs uit Eibergen zijn zomp voor de laatste keer afgemeerd en gezegd: "Ik stop ermee, want er is geen droog brood meer mee te verdienen".

Op 27 april 1989 is een herbouwde Berkelzomp te water gelaten in Borculo en genoemd naar die laatste schipper met de bijnaam 'Jappe'. De 'Jappe' kwam regelmatig naar Lochem om daar te varen. Enkele enthousiaste mensen uit Lochem die 12,5 jaar geleden een schippersgroep vormden, konden in 2007 met een eigen zomp de 'Ente' varen.

In verband met het 10 jaar varen op de Berkel met de 'Ente' wordt er op zaterdag 8 juli een open dag gehouden door de schippersgroep Lochem. Vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur kan iedereen gratis met de zomp mee voor een tochtje vanaf de zompenloods 't Anker aan de Goorseweg 2 in Lochem tot het kasteel de Cloese. Stoomtram 'Bello 56' uit Barchem onderhoudt die middag een gratis pendeldienst tussen zompenloods en het kasteel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant