Berkelland ondersteunt synagoge Borculo met incidentele subsidie van 10.000 euro

Algemeen

BORCULO - De gemeente Berkelland wil de Stichting Synagoge Borculo (SSB) opnieuw helpen om het materiële en immateriële erfgoed van de Joodse geschiedenis in de Berkelstad in stand te houden. Na de interieurrestauratie van 2008 is er een restschuld overgebleven, die op korte termijn weggewerkt moet worden. Door de restschuld is er onvoldoende ruimte om de doelstelling van de Stichting uit te dragen. Door 10.000 euro toe te zeggen kan de SSB verder werken aan een betere instandhouding van dit bijzondere rijksmonument.

De synagoge is het meest tastbare symbool van de ooit zo levendige joodse gemeenschap van Borculo. Het staat letterlijk en figuurlijk midden in de stad en is daarmee van groot belang voor de identiteit en de uitstraling van Borculo. Door de jarenlange vrijwillige inzet van de Borculose gemeenschap en met financiële hulp van voormalige gemeente Borculo, gemeente Berkelland en de provincie Gelderland, is het gebouw in de periode 1980-2008 behouden en hersteld. Door in het gebouw een permanente tentoonstelling in te richten, blijft ook de herinnering aan dit deel van de geschiedenis tastbaar en beleefbaar. In dat opzicht wijkt dit monument af van andere (rijks)monumenten in Berkelland.

Projectplan herfinanciering
Door middel van een 'projectplan herfinanciering' probeert de SSB overheden, samenleving en fondsen bereid te vinden te helpen met het wegwerken van de aangegane lening. Daar is men al mee begonnen, maar het is nog niet rond.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant