De gastgezinnen leefden enthousiast mee met hun gasten. Foto: PR.
De gastgezinnen leefden enthousiast mee met hun gasten. Foto: PR.

Sparta Rotterdam winnaar Internationaal Karel Stegeman toernooi 2017

Algemeen

RUURLO – Het Karel Stegeman Toernooi (KST) van VV Ruurlo kent sinds 2000 weer eens een Nederlandse winnaar. De 33ste editie van het toernooi werd afgelopen pinksterweekeinde namelijk door Sparta Rotterdam gewonnen. In 2000 was De Graafschap de laatste Nederlandse winnaar van het toernooi. Eerdere Nederlandse winnaars waren SV Grol (1986) en NEC Nijmegen (1999).

Door Jan Hendriksen

Sparta Rotterdam won in de finale met 1-0 van het Zweedse Halmstads BK. Derde werd het Kroatische NK Lokomotiva Zagreb dat in de 'kleine finale' met 1-0 van het Zweedse Kalmar FF won. Het toernooi op sportpark 't Rikkelder kende dit jaar een hoog niveau. Daarover waren de kenners en de organisatiecommissie (OC) van het toernooi het unaniem eens. "Met Sparta Rotterdam hebben we een zeer terechte en weer eens een Nederlandse winnaar", aldus voorzitter Marcel Bos van de OC. Sparta Rotterdam streefde dit voorjaar met zeven andere teams om het kampioenschap van Nederland en behoort dus op dit moment tot de acht beste U19 teams van het land. Vorig jaar maakte Sparta Rotterdam ook al indruk op het KST en eindigde men als zesde. Dit jaar wilden de Rotterdammers meer. En die verwachting maakten ze meer dan waar. Nieuwkomer NK Lokomotiva Zagreb presteerde ook uitstekend. De Kroatische kampioen maakte vooral fysiek indruk tijdens het drie dagen durende toernooi. De verschillende speelstijlen maakt het toernooi dan ook interessant voor zowel de nationale als internationale deelnemers. NK Lokomotiva Zagreb was niet met de eerste selectie naar Ruurlo afgereisd zo bleek. Want na bestudering van de kampioenfoto van het elftal, dat in een keurig verzorgd magazine was afgedrukt, bleek maar een speler in Ruurlo aanwezig te zijn. De coach van dit team, Jerko Leko, is overigens niet de eerste de beste. Leko beëindigde, voordat hij coach van het U19 team van Lokomotiva werd, zijn actieve loopbaan bij Lokomotiva. Daarvoor kwam hij uit voor Dinamo Zagreb, Dynamo Kiev, AS Monaco en Bucaspor. Ook speelde Leko 59 interlands voor Kroatië.

Een andere bekende verschijning op sportpark 't Rikkelder tijdens de Pinksterdagen was de bekende oud- betaald voetballer en – international en de huidige voetbalanalist bij Studio Voetbal van de NOS Pierre van Hooijdonk. Bij NAC Breda speelde op het KST namelijk Sydney van Hooijdonk in de spits. Inderdaad de zoon van.
Opvallend was dat op de slotdag (maandag) van het toernooi in de tien gespeelde duels maar zes keer werd gescoord. Een minimaal aantal zo bleek en uniek in de geschiedenis van het toernooi.

Teleurstellend
De Deense toernooiwinnaar van vorig jaar B.93 stelde dit jaar teleur. De Denen eindigden als tiende. Behoudens het openingsduel tegen VV Ruurlo (2-0 overwinning) werden alle andere vijf duels opvallend genoeg allen met de minimale cijfers van 1-0 verloren, tegen Halmstads BK (Zweden), NAC Breda, AS Trencin (Slowakije) Sparta Rotterdam en Willem II.

VV Ruurlo
Het team van VV Ruurlo, onder leiding van trainers Frits van der Worp en Martijn Sikkema, weerde zich tijdens het toernooi zeer kranig. Het team moest het dit jaar stellen zonder de spelers van het eerste elftal. VV Ruurlo 1 speelde namelijk Tweede Pinksterdag een nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de derde klasse van het district Oost van de KNVB tegen SV Dinxperlo in Dinxperlo. Ter compensatie hadden Jorn Geerligs (Reünie uit Borculo), Cem Okatan (Sportclub Lochem) en oud- Ruurlo speler Mark te Winkel van RKZVC (Zieuwent) een geel-zwart shirt aangetrokken. Evenals voorgaande jaren zette VV Ruurlo zijn beste beentje voor wat door het publiek op waarde werd geschat. Op de openingsdag werd er met 2-0 verloren van B.93 en Sparta Rotterdam. Tweede Pinksterdag verloor men met 3-0 van AS Trencin en Halmstads BK en met 5-0 van NAC Breda. Op de slotdag werd de strijd om de elfde en twaalfde plaats tegen JVOZ Zeeland met 1-0 verloren.

'Talenten voor de toekomst'
"Talenten voor de toekomst. Talenten van vandaag. Dat zijn jullie." Met deze woorden verwelkomde burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland zaterdagmorgen 3 juni de delegaties van de twaalf deelnemende teams aan de 33ste editie van het Internationale Karel Stegeman toernooi tijdens een officieel ontvangst in de Boerangerie van pannenkoekenboerderij De Heikamp. "Het blijkt namelijk dat talloze jeugdvoetballers die in de afgelopen 32 jaar deelnamen aan het toernooi in Ruurlo later bij diverse Europese topclubs en in talloze internationale competities furore maken. En daar mag VV Ruurlo best trots op zijn", zo vervolgde Van Oostrum. Voordat alle delegaties een cadeau in ontvangst namen van burgemeester Van Oostrum wenste hij alle deelnemers veel sportief succes toe. "Ga voor het hoogste haalbare. Daar ga ik ook altijd voor. Ik ben namelijk een slechte verliezer. Maar geniet bovenal van het verblijf in Ruurlo."

Drie pijlers
Kandidaat voorzitter Henry Meutstege van VV Ruurlo verwelkomde als eerste de delegaties bij De Heikamp. Een speciaal welkom was er voor de familie Stegeman (Reina, Bert en Dini), hoofdsponsor Ruesink en Van Oostrum. "Er zijn drie belangrijke pijlers waarop het toernooi draait: vrijwilligers (120), sponsoren (tientallen) en natuurlijk de gastgezinnen (92). Zonder hun medewerking zouden we dit toernooi als voetbalvereniging Ruurlo absoluut niet kunnen organiseren. Ze zijn onmisbaar en vormen de basis van het succesvolle toernooi en verbroedering tijdens de Pinksterdagen", aldus Meutstege.

Nationale driekleur
Nog voordat het Wilhelmus uit de geluidsboxen over sportpark 't Rikkelder klonk had burgemeester Joost van Oostrum tijdens de openingsceremonie de nationale driekleur al in top gehesen. Daarmee opende hij op 'flitsende wijze' officieel de 33ste editie van het Internationale Karel Stegeman Jeugdtoernooi van VV Ruurlo. Voor de officiële opening van het toernooi werden alle deelnemende teams op een vlotte wijze aan het publiek gepresenteerd met medewerking van diverse pupillen van VV Ruurlo die de landsvlaggen en de naambordjes van de deelnemende teams droegen. Aansluitend aan de openingsceremonie verzorgde hoofdtrainer Wouter Schouten van VV Ruurlo een training aan de pupillen.

Prijsuitreiking
Zoals gebruikelijk reikte mevrouw Reina Stegeman na afloop van de finale maandag de prijzen van het toernooi uit. Tot beste speler van het toernooi werd Ugur Altintas van Sparta Rotterdam uitgeroepen en tot beste doelman Jelle Schoenmaeker van KV Mechelen (België). De beker voor topscoorder van het toernooi werd dit jaar niet uitgereikt. Daarvoor moet men minimaal vier maal scoren. Vijf spelers kwamen tot drie doelpunten. De Henk Wendt Cup (fair play) werd gewonnen door het Zweedse Halmstads BK.

Alcoholbeleid
Voorzitter Marcel Bos van de OC van het toernooi roemde na afloop van het toernooi de medewerking van het publiek in het kader van het alcoholbeleid op sportpark 't Rikkelder. Zo mocht er alleen alcohol genuttigd worden in een afgebakend gedeelte van het sportpark. Om dit goed te kunnen bewaken waren de uitgiftepunten rondom de velden komen te vervallen en waren uitsluitend in de kantine en in een tijdelijke uitbreiding van deze kantine alcoholische dranken te verkrijgen én te consumeren. "En daar hield iedereen zich keurig aan. En dat is een groot compliment waard. Er heerste alle drie dagen een perfecte sfeer", aldus Bos.

Einduitslag
Einduitslag 33ste editie Internationaal Karel Stegeman A- Jeugdtoernooi 2017: 1. Sparta Rotterdam (Nederland); 2. Halmstads BK (Zweden); 3. NK Lokomotiva Zagreb (Kroatië); 4. Kalmar FF (Zweden); 5. KV Mechelen (België); 6. 1. FC. Slovako (Tsjechië); 7. NAC Breda (Nederland); 8. AS Trencin (Slowakije); 9. Willem II (Nederland; 10. V.93 (Denemarken); 11. JVOZ Zeeland (Nederland); 12. VV Ruurlo.


www.karelstegemantoernooi.nl

Pierre van Hooijdonk samen met zijn zoon Sydney van Hooijdonk die voor NAC Breda uitkwam op het toernooi. Foto: PR.
VV Ruurlo (geel) weerde zich kranig tijdens het toernooi. Foto: PR.
Burgemeester Joost van Oostrum verwelkomde alle deelnemende teams en openen het toernooi officieel. Foto: PR.
Afgevaardigden van de deelnemende teams werden door kandidaat voorzitter Henry Meutstege bij De Heikamp welkom geheten. Foto: PR.
De gastgezinnen leefden enthousiast mee met hun gasten. Foto: PR.
De winnaars van het toernooi: Sparta Rotterdam.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant