Bij museumboerderij De Lebbenbrugge en de Slinge deed Hendrik Weenink uit Barchem hierover z’n verhalen.Foto: PR.
Bij museumboerderij De Lebbenbrugge en de Slinge deed Hendrik Weenink uit Barchem hierover z’n verhalen.Foto: PR.

Borculo uitgebreid in beeld bij TV Gelderland

Algemeen

BORCULO – TV Gelderland heeft vorige week opnamen gemaakt in Borculo voor het programma Buitengewoon. Vier camera's deden hun werk en zelfs een drone met een camera erin maakte opnamen vanaf boven. Al met al een heel spektakel. Zelfs de gekraagde roodstaart komt in beeld. Harm Edens deed de interviews.

Bij museumboerderij De Lebbenbrugge en de Slinge deed een van de gidsen van De Lebbenbrugge Hendrik Weenink uit Barchem hierover z'n verhalen. Locaties van de opnamen waren onder meer van de Hessenweg die langs de Lebbenbrugge loopt. Hier werd door Hendrik Weenink het verhaal verteld over de Hessenlui die met grote vrachten koopwaar vanuit de deelstaat Hessen ook langs de Lebbenbrugge gingen. Eerst naar de Hanzesteden, later naar Utrecht, Amersfoort en Amsterdam. De kooplui konden in boerderij of in het hooi slapen. De grote wagens gingen aan één kant de schuur in en kwamen aan de voorkant er weer uit. Zelfs prinsen gingen met hun legers over deze wegen. Het verhaal gaat dat Prins Maurits in De Lebbenbrugge heeft overnacht.

Tol heffen
Voor zo'n grote vracht met koopmanschappen uit Duitsland betaalde men twintig cent tol. Een boer met een vet varken was de tol anderhalve cent, voor een mager varken één cent en voor een ledig paard cent. De laatste bewoner Herman Schepers heeft zelfs nog tol geïnd in 1932. Enkele boeren maakten een enorme omweg om de tol te ontlopen. Bij de tolboom staan aan weerszijden grote eiken, zodoende kon men niet stiekem de tol ontlopen. Samen met Harm Edens zat men te keuvelen over het meanderen van de Slinge (op een klein afstand van een reiger). En hoe het coulisselandschap is ontstaan. In het Stelkampsveld werden prachtige natuur opnamen gemaakt. Dit natuurgebied werd goed in beeld gebracht. Hierbij uitleg van van de heer van den Brink. De uitzending vind plaats op zaterdag 10 juni in het programma Buitengewoon van TV Gelderland. Deze wordt ieder uur herhaald.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant