Allicht 2017: vrnl Jos Rosendahl, Gerard Overbekking en Bjorn Wopereis krijgen vocale achtergrond ondersteuning van George Wieggers, links.
Allicht 2017: vrnl Jos Rosendahl, Gerard Overbekking en Bjorn Wopereis krijgen vocale achtergrond ondersteuning van George Wieggers, links.

'Ode aan Bennie Wopereis', frontman van Allicht

Algemeen

'Bjorn's stemgeluid is net als dat van zijn vader'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - De wens om een keer een ode te brengen aan zijn vader, wijlen Bennie Wopereis, zat al jaren in het hoofd van Bjorn Wopereis. Zaterdag 14 oktober komt het er daadwerkelijk van, bij Zaal Pillen in Lichtenvoorde.

Bennie Wopereis, zanger en frontman van de in de jaren '80 razend populaire Achterhoekse feestband Allicht, overleed in 1993 op 38- jarige leeftijd tragisch door zelfdoding. Bjorn was nog maar 13 jaar. Hij merkt op: "Een erg moeilijke periode toen, want het ging waarschijnlijk slechter met mijn vader dan dat hij liet merken." Wel weet Bjorn dat zijn vader door een diep dal was gegaan door noodgedwongen met Allicht te moeten stoppen, terwijl de band nog mateloos populair was. Bjorn herinnert zich: "In 1991 moest hij stoppen met Allicht vanwege een blijvende gehoorbeschadiging. Hij kon alleen zichzelf horen of de anderen. Afschuwelijk voor een muzikant." Zijn vader was zijn grote voorbeeld en tevens gitaarleraar. Ook Bjorn speelt al jaren in bandjes, ook in de feestband 'Fris'. Hiermee speelt hij op feesten en kermissen, zoals zijn vader eveneens jarenlang deed. Leefde zijn vader van de muziek, Bjorn hanteert de gitaar en microfoon echter naast zijn werk.

Voormalige muziekmaten van Bennie Wopereis uit Allicht, Jos Rosendahl (73), Gerard Overbekking (68) zijn samen met Bjorn Wopereis het Allicht repertoire aan het instuderen voor het 'Ode aan Bennie Wopereis' evenement. Zowel Jos als Gerard hebben twaalf jaar geen muziek meer gemaakt. Even zo lang hadden ze geen contact met elkaar. "Het was bij zaal Koppelpaarden in Lichtenvoorde dat we elkaar twee jaar geleden zo uit het niets weer tegen het lijf liepen. Heel vreemd, maar ook weer direct vertrouwd. Ik ben enorm blij dat we weer goed contact hebben," vertelt Jos oprecht. Gerard knikt instemmend en zegt: "Terwijl ik degene was die de boot lang afgehouden heeft. Ik vind het ook fijn zo. Toen we elkaar tegen kwamen zeiden we allebei hetzelfde:'ie bunt niks veranderd'."

De drie ervaren het als bijzonder dat er een magische klik is tussen Jos en Gerard enerzijds en Bjorn, de zoon van hun overleden frontman/muziekvriend, anderzijds. Allicht en Bennie Wopereis betekenden veel voor Gerard en Jos. "Toen Bennie zo van de een op de andere dag aankondigde te stoppen beseften we pas wat Allicht teweeg had gebracht. Dat hadden we toen niet eens in de gaten. We speelden zes, zeven keer per week, en gingen maar door. Bruiloften, andere feesten en kermissen. Het was een prachtige maar drukke tijd," kijkt Jos terug. Samen gingen Jos en Gerard verder als duo Roullette. "Toen we voor de eerste keer op moesten treden, was dat bij City-Lido in de kelder. Kwamen daar veel bezoekers op af met Allicht shirts. Vonden we enorm spannend. We waren immers geen Allicht meer en niet echt zangers, en al helemaal niet Bennie Wopereis met zijn unieke stemgeluid. Zingen deden we dan maar samen. Gelukkig accepteerde het publiek ons als duo," kijkt Gerard terug.

Als de mannen 'Let me take you in my arms again' van Neil Diamond inzetten is het net of Allicht herleeft. Met de ogen dicht is het net of Bennie Wopereis zingt. "Bjorn's stemgeluid klinkt net als dat van zijn vader," vindt ook Gerard. "De eerste keer vond ik het gewoon griezelig," bekent hij. De mannen hebben het duidelijk naar hun zin met elkaar en zien enorm uit naar de veertiende oktober. "We spelen drie sets 's avonds, met iets langere pauzes dan gebruikelijk. We willen dat de mensen ook met elkaar kunnen praten en herinneringen ophalen," kijkt Bjorn vooruit. De verhalen en anekdotes rollen ondertussen over tafel. "Ik zou er een boek over kunnen schrijven," lacht Bjorn. "Misschien moet je dat ook wel doen, maar dan ook delen weglaten," lacht Gerard op zijn beurt.

De 'Ode aan Bennie Wopereis' belooft zeer bijzonder te worden. Bjorn: "Mijn zoon Ben van tien, genoemd naar zijn opa, zal ook nog een nummer mee drummen. En we hebben nog meer ideeën." Als versterking voor de achtergrondzang zal Bjorn's muziekmaat en beste kameraad George Wieggers meespelen. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Zaal Pillen Lichtenvoorde.


facebook: wopereisboers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant