Voorzitter V.V. Reünie Thijs Bouwhuis. Foto: Rob Weeber
Voorzitter V.V. Reünie Thijs Bouwhuis. Foto: Rob Weeber

GSV'63 en V.V. Reünie nemen voorschot op de toekomst

Algemeen

BORCULO/GEESTEREN - Iedere (sport)vereniging ziet zich de komende jaren voor dezelfde uitdagingen gesteld, waaronder die van het ledenbehoud als gevolg van de veranderende demografische samenstelling. Voetbalverenigingen hebben daarnaast ook nog eens te maken met het nieuwe rapport van de KNVB 'Winnaars van morgen' dat op basis van gesprekken met oud topvoetballers een innovatieplan voor het Nederlandse voetbal van morgen heeft ontwikkeld. Een van de aspecten daaruit betreft de nieuwe indeling van de jeugd die voor kleinere clubs nadeliger is ten opzichte van de grotere.

Door Rob Weeber

De twee genoemde ontwikkelingen brachten alle dertien Berkellandse verenigingen afgelopen april al aan tafel. Daarna nam GSV'63 (Geesteren) het voortouw en knoopte het gesprek met de grotere buur VV Reünie uit Borculo aan.
De toenadering heeft ertoe geleid dat beide clubs vanaf het seizoen 2017-2018 gaan samenwerken in de jeugd, vooralsnog voor de groepen JO12-JO15 (Jongeren onder 12 tot Jongeren onder 15). Deze nieuwe indeling komt overeen met de vroegere leeftijdsklasse C en D.

Reünie voorzitter Thijs Bouwhuis is blij met de nieuwe ontwikkeling. "De terugloop van de jeugd is een feit dat zich gaat doorzetten. Je kunt dan twee dingen doen, afwachten tot het zover is of nu al actie ondernemen. Geen enkele club gaat het in de toekomst alleen volhouden, de noodzaak tot samenwerking staat voor de deur. De oplossing lag in de oude C en D jeugd. De ene helft van het nieuwe seizoen wordt er gespeeld bij vv Reünie en getraind bij GSV'63 en de andere helft is het omgedraaid. Qua leeftijd zijn zij oud genoeg om zelfstandig op de fiets de weg naar beide verenigingen te kunnen vinden. Als samenwerkingsmodel is gekozen voor combinatie-elftallen. Het samenvoegen van de gehele jeugd is in onze ogen nog een stap te vroeg. Op de langere termijn zien wij wel mogelijkheden tot verdergaande samenwerking."
De keuze voor de combinatie-elftallen betekent dat ze bij de D met drie jongensteams kunnen voetballen en bij de C met twee teams. Ook wordt er bij de meisjes een C team geformeerd. Het grote voordeel daarvan is dat beide verenigingen met meerdere teams in een leeftijdscategorie kunnen spelen. Daarnaast is het belangrijk dat de jongens en meisjes op het eigen niveau kunnen spelen, waardoor het plezier in het voetbal niet verdwijnt. De combinatieteams worden onder de naam ST: Reünie/GSV'63 ingeschreven, waarbij de ST voor Samenwerkend Team staat.

Nieuwtje
Tenslotte onthulde Bouwhuis nog een nieuwtje. Door een afspraak inzake herverkaveling van het verenigingsterrein tussen de eigenaren gemeente Berkelland en Twikkel, waren er een nieuwe erfpacht- en ondererfpachtovereenkomst noodzakelijk. VV Reünie tekent eind mei een nieuwe overeenkomst voor 20 jaar, welke loopt tot en met 2036. Het oude contract liep tot en met 2025.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant