Jan en José Zoeteman in hun vernieuwde boerderijwinkel. Foto: Jan Hendriksen.
Jan en José Zoeteman in hun vernieuwde boerderijwinkel. Foto: Jan Hendriksen.

Heropening boerderijwinkel Boter-, Kaas- & Kampeerboerderij 'n Ibink

Algemeen

RUURLO – Na drie jaar gesloten te zijn geweest heropenen Jan en José Zoeteman van Boter-, Kaas- & Kampeerboerderij 'n Ibink zondag 28 mei hun geheel vernieuwde en vergrootte boerderijwinkel aan de Arfmanssteeg 1 in Ruurlo. Tevens viert de familie Zoeteman zondag het 35-jarig bestaan van 'n Ibink. Iedereen is zondag van 13.00 tot 17.00 uur van harte welkom om een kijkje te komen nemen in de vernieuwde en vergrootte boerderijwinkel.

Door Jan Hendriksen

"Bij ons op de boerderij hadden wij een winkel waar men behalve onze zuivelproducten ook de leukste geschenken en souvenirs kon kopen. Daarnaast verkochten wij ook een groot assortiment met echte Achterhoekse producten zoals Achterhoekse mosterd, Achterhoeks genot en diverse andere ambachtelijke producten. Maar bij de grote brand in januari 2014 van onze woonboerderij heeft de aanpalende schuur waarin het winkeltje was gevestigd ook de nodige rook- en waterschade opgelopen. Die hebben we na de brand dan ook gesloten. We hebben ons in de periode na de ingrijpende brand geheel geconcentreerd op onze vier markten die we wekelijks draaien en op de herbouw van onze woonboerderij", zo verklaart Jan Zoeteman de ontwikkelingen in de laatste drie jaar. Vorig jaar hebben Jan (56) en José (53) Zoeteman naast hun markten in 's Heerenberg (donderdag), Ruurlo (vrijdagmorgen), Zelhem (vrijdagmiddag) en Ulft (zaterdag) zich geconcentreerd op de heropening van hun boerderijwinkel. José: "Dat was een nadrukkelijke wens van ons beiden. We hebben de laatste maanden de nodige verbouwwerkzaamheden doorgevoerd en de ruimten geheel opnieuw heringericht. Zo is er een gedeeltelijk nieuw plafond (hilde) gekomen en hebben we ook een nieuwe koffiehoek ingericht die aan ruim dertig personen plaats biedt."
In de vernieuwde en vergrootte boerderijwinkel is er plaats voor allerlei nostalgische attributen en machines die de familie Zoeteman in de begin jaren van hun kaasboerderij ook daadwerkelijk gebruikten in hun kaasmakerij. Zo is er een oude pekelbad, een kaasstobbe, een kaaspers en een karnmachine te vinden naast de nodige melkbussen en andere attributen.
In eerste instantie is de boerderijwinkel op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. De keuken heeft kleine koffie- en thee- en broodjeskaart. "En op afspraak zijn we ook buiten deze drie dagen geopend. Op termijn willen we ook naar een zaterdag openstelling toe waarbij onze zoon Mark en dochter Marlinde ons ook een ondersteuning willen geven. Tevens willen we een buitenterras inrichten", zo verklaart José.  Het assortiment aan kaas is net zoals op de markt in de boerderijwinkel breed van opzet, van jong tot oud en van minder vet en zout tot verschillende kruiden melanges onder ander brandnetel, mosterd, chilipeper en sambal. Maar ook smaken als knoflook-, ui-, paprika, kruidnagel met kummel, verse tuinkruiden, Truffel, Italiaanse kruiden en Italiaanse Sedurre behoren tot het assortiment. En natuurlijk behoort ook komijn tot de toppers. Verder hebben Jan en José Zoeteman een uitgebreide keus uit vele soorten andere kazen zoals geitenkaas, brie, camembert en vele soorten smeerbare kazen en schimmelkazen. Ook biedt ´n Ibink een uitgebreid assortiment aan Noord-Hollandse kaas onder het Weydeland label. Deze kaas heeft men ook van jong tot oud en met minder vet en minder zout. Verder verkoopt ´n Ibink boerenmetworst in drie smaken, diverse leverworsten en overheerlijke grillworsten en de topper de 'Boerenlummel'. Ook biedt ´n Ibink een uitgebreide zuidvruchten- en notenbar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant