Een foto van de roggeoogst van de fotograaf Bernard Jacob Hoetink.
Een foto van de roggeoogst van de fotograaf Bernard Jacob Hoetink.

Expositie van werk fotograaf Hoetink in ???????boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Algemeen

BORCULO - Boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo houdt dit seizoen een expositie, samengesteld door Ben van Dijk, met werk uit Twente en de Achterhoek van de fotograaf Bernard Jacob Hoetink (1876-1960). Een eeuw geleden trok hij veel op met meester Hendrik Willem Heuvel, de schrijver van het tot in deze eeuw herdrukte boek 'Oud-Achterhoeksch Boerenleven'. Hoetink werd geroemd om zijn 'kunstenaarsoog'. Bij het werk van Heuvel schiep hij zijn eigen beelden.

Bernard Jacob Hoetink werd op 25 augustus 1876 geboren in Deventer als zoon van een kruidenier. In 1925, een jaar voordat meester Heuvel is overleden, vertrok hij naar Hengelo (O), waar hij in 1960 is overleden.
Net een schilderij, zeggen veel mensen als ze een honderd jaar oude foto zien van Hoetink. De Warnsvelder wilde ook graag voet aan de grond krijgen in de kunst en als fotograaf ging hij schilderachtig te werk. Zijn foto's van landschappen, met veelal mensen en dieren erop, stonden honderd jaar geleden in een groot aantal gidsen voor de Achterhoek en in gidsen voor de Veluwe en Twente. Foto's van Hoetink verschenen bij publicaties van verschillende streekschrijvers. Een probleem bij de foto's van Hoetink is dat hij vrijwel geen informatie toevoegde. Daarom is het zo interessant dat meester Heuvel wel veel informatie naliet. Uit zijn dagboeknotities blijkt dat ze van 1912 tot 1919 hebben samengewerkt. Ze maakten in die tijd samen reportages in de Achterhoek, in Twente, en ook op de Veluwe. In 1912 trokken ze al samen langs de Berkel, tot aan de bron in Billerbeck. Van verschillende foto's is nu achteraf nog vast te stellen waar en wanneer ze zijn gemaakt.

Museum De Lebbenbrugge, aan de Lebbenbruggedijk 25 in Borculo, is van 1 mei tot en met 31 oktober dagelijks van 11 tot 17 uur geopend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant