Afvalstromen moeten worden gescheiden. Foto: Rob Stevens
Afvalstromen moeten worden gescheiden. Foto: Rob Stevens

Streven niet meer dan honderd kilo afval per inwoner

Algemeen

BERKELLAND - Nog steeds verdwijnen waardevolle grondstoffen in de grijze container. De scheiding van afvalstromen heeft deze verspilling weliswaar al een stuk teruggebracht, maar het kan nog beter. Dat is de inzet van het grondstoffenplan Berkelland. Wethouder joke Pot: "Scheiding van afval aan de bron brengt het meest op. De inzet is dat we binnen een aantal jaren jaarlijks niet meer dan honderd kilo restafval per inwoner hebben. Meer dan 75% van het afval moet dan gescheiden zijn."

Door Rob Stevens

Er zijn aanvullende maatregelen nodig in Berkelland. Anders worden de doelstellingen in het afvalstoffenplan en nieuwe landelijke doelstellingen niet gehaald. Deels zit het hem in de organisatie van afvalstoffen en deels natuurlijk ook in de bewustwording bij inwoners. Er wordt nagedacht over beleid hoe dat een en ander het best kan worden gerealiseerd. De ervaring in andere gemeenten leert dat er twee hoofdlijnen zijn hoe afvalscheiding kan worden verbeterd. Dat is via een tarifering- of beloningsysteem. En via het differentiëren van de dienstverlening tussen restafval en grondstoffen. Het huidige restafval bevat nog veel GFT, oud papier en plastics. Minicontainers voor deze stoffen zijn hier wellicht een goed plan. Inzamelpunten zijn ook een mogelijkheid evenals het minder frequent ophalen van de grijze container en betalen per kilo geregistreerd afval.
Er wordt bestuurlijk verder over nagedacht. Inwoners van Berkelland zal ook naar ideeën worden gevraagd. Tijdens publieksbijeenkomsten worden inwoners geïnformeerd en wordt tevens draagvlak gecreëerd. Eind januari moet het grondstoffenplan klaar zijn en wordt het aan de gemeenteraad voorgelegd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant