Het Berkellandvogeltje. Sculptuur van Jan Kulsdom. Foto: Jan Kulsdom
Het Berkellandvogeltje. Sculptuur van Jan Kulsdom. Foto: Jan Kulsdom

AtelierRoute Berkelland 2017

Algemeen

BERKELLAND - Het is zeker geen nieuw fenomeen, een atelierroute, maar wel vernieuwend is de wijze en schaal waarop het in Berkelland tot stand gekomen is. In november vorig jaar besloten de gezamenlijke kunstkringen in samenspraak met de Stichting Berkelland Cultuur de handen ineen te slaan en voor Pinksteren 2017 een AtelierRoute te organiseren.

Door Rob Weeber

Berkelland herbergt vele kunstenaars en de (publieke) belangstelling voor kunst neemt weer toe. Er werd een organisatieteam geformeerd, bestaande uit mensen van kunstkring BArt en KunstKring Ruurlo, René Appels, Dolf Bierhuizen, Lieneke Tanis, Wil Martens en Henk Viscaal. Een van de uitkomsten van het overleg was dat ze niet alleen bestaande ateliers in de route wilden opnemen, maar ook de kunst bij de kunstenaar thuis wilden laten zien. Het resultaat is verbluffend. Langs maar liefs 55 locaties is het werk van zo'n 90 kunstenaars te zien.

Medeorganisator René Appels is erg tevreden met het eindresultaat. "Gezien de uitgestrektheid van de route, hebben we voor twee centrale informatie- en expositiepunten gekozen, een in Kulturhus 't Stieltjen in Haarlo en een in de Dorpskerk in Ruurlo. Vanuit beide locaties kun je de route beginnen. Bovendien presenteren beide locaties een afzonderlijk werk van de deelnemende kunstenaars. In Ruurlo zijn 21 kunstwerken te zien en in Haarlo 69. Zo krijgt men al een voorproefje van al het moois dat onderweg te zien is. Veel locaties zijn gelukkig drie dagen open, zodat er voldoende tijd is om alles te bezoeken. Geheel Berkelland is vertegenwoordigd, ook het buitengebied en de kleinere kernen zoals Haarlo, Rekken, Geesteren en Beltrum, en dat maakt deze AtelierRoute uniek."
Wie het programmaboekje doorbladert, ziet dat de kunst in diverse verschijningsvormen breed vertegenwoordigd is. Een greep uit het aanbod. Op een van de locaties In Ruurlo speelt pianiste Irene Venderbosch op gezette tijden werken van Philip Glass. In Boerderijmuseum De Lebbenbrugge demonstreert Jan Baggen het tekenen met een rietpen. In Eibergen exposeert Janet Timmerije haar schilderwerk en in Neede kan men terecht bij de bronzen beelden van Anton Ter Braak. Voor keramiek kan men naar Haarlo, naar het echtpaar Te Dorsthorst. De Noordijker Quiltgroep is te gast bij het atelier van Marlies Swarttouw in Neede en glaskunst van Annet Dijkhuizen is te zien bij Galerie Chauve Souris (Hasto), eveneens in Neede. Borculo en Geesteren bieden houtdraaiwerk van Jan Kulsdom en A. Mentink. In de Beeldentuin van AJ & LW Bier in Borculo tenslotte is naast houten beelden ook goud- en edelsmeedwerk van Pascal Hofman te zien. Er is eigenlijk maar een manier om al dat moois te aanschouwen, de AtelierRoute afrijden.
De organisatie heeft als symbool voor deze eerste AtelierRoute het 'Berkellandvogeltje" van Jan Kulsdom uit Borculo verkozen. Het vogeltje symboliseert het ontstaan van Berkelland. Door het beestje op steeds een andere manier op de houten pin te schuiven, zie je een Fute uit Borculo, een Snippe uit Eibergen, een Winterkoning uit Ruurlo en een Vleermuis uit Neede. Ook tijdens de AtelierRoute zal Jan het vogeltje snijden.
De AtelierRoute Berkelland 2017 wordt gehouden tijdens de Pinksterdagen van 4 en 5 juni, maar de meeste locaties zijn tevens op zaterdag 3 juni geopend. Alle details omtrent locaties, kunstenaars en openingstijden zijn vermeld in het programmaboekje dat vanaf zaterdag 3 juni op de twee centrale informatiepunten en bij de deelnemende locaties te koop is. Het kost 2 euro. Bovendien is de route opvallend bewegwijzerd. Tenslotte hoopt de organisatie dat de bezoekers hun mening willen geven omtrent deze eerste editie. Het formulier daarvoor zit in het programmaboekje. Uit alle binnengekomen reacties wordt na 10 juni (deadline inlevering enquête) een winnaar getrokken. Hij of zij krijgt een cadeaubon van 200 euro die bij een van de deelnemende kunstenaars te besteden is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant