De burgemeester had een fors boeket meegebracht. Foto: Peter Vorderman
De burgemeester had een fors boeket meegebracht. Foto: Peter Vorderman

'Briljant echtpaar' in Borculo

Algemeen

BORCULO - Jan en Hanna van de Pol-Florijn waren woensdag 26 april maar liefst 65 jaar getrouwd. Een briljanten huwelijksjubileum komt niet zo erg vaak voor. Maar het echtpaar doet er nuchter over "Ja, zo gaat dat gewoon". Burgemeester Joost van Oostrum kwam de echtelieden uiteraard feliciteren en een bloemetje brengen.

Door Peter Vorderman

Jan van de Pol (87) en Hanna Florijn (85) zijn ware Achterhoekers. Jan is opgegroeid op de ouderlijke boerderij in Haarlo en Hanna is geboren en getogen in Geesteren. "Wij hebben elkaar ontmoet in het uitgaansleven van Geesteren. Tijdens de bekende dansavonden in Café Baan, waar 'de hele Achterhoek' altijd kwam", vertelt Hanna. Na hun huwelijk zijn ze ingetrokken in de boerderij van Jan's vader, heel gebruikelijk in die tijd (1952). Hanna hielp mee op de boerderij (melkvee- en varkenshouderij) en Jan aanvankelijk ook. Jan: "Later vond ik mijn werk in de veehandel, het in- en verkopen van koeien en varkens, wat ik tot mijn pensioen heb gedaan".

Hun jongere leven heeft in belangrijke mate in het teken gestaan van sport en het verenigingsleven in Haarlo. "Onder meer voetbal, muziek/drumband, Haarlo's Belang, ijs- en schietvereniging", aldus van de Pol. Vanwege zijn vele bestuurlijke activiteiten in het verenigingsleven, heeft Jan in 1992 de Orde van Oranje-Nassau gekregen. Die hangt trots aan de muur van hun appartement in Borculo, waar het vitale echtpaar sinds 8 jaar en nog geheel zelfstandig woont. Ondanks zijn gevorderde leeftijd rijdt Jan nog steeds auto, zodat ze niet aan huis gekluisterd zijn. Zo bezoeken zij zondags nog met regelmaat de wedstrijden van de voetbalvereniging in Haarlo. Op de vraag hoe hij zo fit is gebleven, moest Jan het antwoord even schuldig blijven. "Dat komt natuurlijk door de goede verzorging die hij altijd van mij heeft gehad", lacht Hanna.

Hun recept voor een goed en langdurig huwelijk is simpel: "Alles samen doen, goed overleggen en op zijn tijd even de zinnen verzetten met vakanties", aldus Jan. Hanna en Jan hebben 2 dochters, twee zonen, 9 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen, die allemaal in de buurt wonen. Het echtpaar viert hun briljanten huwelijksjubileum op bescheiden wijze in Haarlo. "We zijn altijd Haarloërs geweest, dus als er wat te vieren is doen we dat ook daar", zegt de nuchtere Jan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant