Te gast op de allerlaatste avond was doedelzakspeler George Alblas Foto: Jan Hendriksen.
Te gast op de allerlaatste avond was doedelzakspeler George Alblas Foto: Jan Hendriksen.

Samen Verder Ruurlo-Barchem opgeheven

Algemeen

RUURLO - "Wat de toekomst ons brengen moge." Met de titel van Gezang 293 uit het Oude Liedboek besloot voorzitster Janny Nat woensdagavond 19 april met een brok in haar keel in gemeentecentrum De Sprankel de allerlaatste bijeenkomst van de christelijke vrouwenvereniging Samen Verder Ruurlo-Barchem. De vereniging wordt opgeheven per 1 mei. Vergrijzing is de reden. De vereniging telt nu nog 27 leden.

Door Jan Hendriksen

Gestaag druppelen deze avond de vrouwen De Sprankel binnen. Onder het genot van een kop koffie of thee wordt er tussen de vrouwen wat bijgekletst. Te gast op deze allerlaatste avond zijn George en Caroline Alblas uit Voorthuizen van de Black Watch International Pipes and Drums uit Arnhem die de vrouwen alles zullen vertellen over 'doedelzakken' en Schotland. Maar eerst verzorgt Thea Bouwmeester (70) een overdenking met als thema 'zingen' en zingen de vrouwen traditioneel een gezang. Binnen een periode van zes maanden is Samen Verder de derde Ruurlose verenging die het loodje legt. Dorpstoneel Ruurlo en 't NUT Ruurlo gingen Samen Verder voor.

Tot twee jaar geleden was de vereniging nog actief onder de naam Passage en was men bij de landelijke organisatie van Passage aangesloten. Maar in 2015 weekte men zich los en ging men als zelfstandige christelijke vrouwenvereniging verder onder de naam Samen Verder. "Maar het is ons niet gegeven 'samen verder' te gaan", zo liet Janny Nat weten.

De voorzitster verlaat binnenkort Ruurlo. Een opvolgster voor haar diende zich niet aan. "En ons ledenbestand werd steeds kleiner en 'grijzer'. Het gros van de leden is dik boven de zeventig jaar. In goed overleg hebben we met de leden besloten om er een punt achter te zetten. En dat vonden een aantal vrouwen best wel jammer. Het was hun maandelijkse uitje en ontmoetingsmoment met gelijkgestemden."

Samenwerking
Samenwerking of samenvoeging met de andere plaatselijke vrouwenvereniging Vrouwen van Nu zagen de vrouwen met een christelijke levensvisie niet zitten. Maandelijks organiseerde Samen Verder in de periode van september tot en met mei ledenavonden waarbij de ontmoeting centraal stond.
Verhalen van dichtbij, soms diepgravend, lichtvoetig, wetenschappelijk en creatief. Was de voormalige Kapel van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem aan de Barchemseweg vanaf de oprichting n 1954 steevast de ontmoetingsplek voor de vrouwen. Sinds 2005 was gemeentecentrum De Sprankel de locatie voor de ledenavonden. Aan de wieg van de vereniging stond in 1954 onder meer de echtgenote van de plaatselijke huisarts Kal.

Identiteit
Wat onderscheidde een lid van Samen Verder. "We zette ons actief in voor onze leefomgeving en bespraken maatschappelijke ontwikkelingen met de bijbel als inspiratiebron. Samen Verder was een vereniging waar vrouwen elkaar spraken en nadachten over de wereld en wat er gebeurde. Dat was onze identiteit. En dat gebeurde absoluut niet op een oubollige manier", zo verklaart Janny Nat tot slot die met 65 jaar het op één na jongste lid van de vereniging was.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant