MTB route wordt uitdagender

Algemeen

BERKELLAND - Berkelland bestond als gemeente nog niet. Toch werd er twintig jaar geleden al wel als een van de eerste plekken in Nederland een mountainbikeroute aangelegd. Maar ook hier deed volgens wethouder Marijke van Haren de 'wet van de remmende voorsprong' van zich spreken. De route staat nu namelijk als nummer 153 zeer laag geklasseerd op een landelijke lijst van meest aantrekkelijke mountainbikeroutes. Maar zestien routes staan lager in het klassement. Dat gaat echter veranderen als het aan regionale partijen in de recreatieve en sportieve sector ligt.

Door Rob Stevens

Marijke van Haaren: "Door verbetering van het parcours zullen de recreatiemogelijkheden in Berkelland verder toenemen. Er is behoefte aan dagactiviteiten in de Achterhoek. Actief recreëren is in de mode. Dit project zal leiden tot een toename van het aantal overnachtingen en bestedingen in het gebied."
Gezamenlijk met professionele partijen wordt de 90 kilometer lange oude route opgewaardeerd. Aan het eind van het jaar moet er een nieuwe route liggen over het grondgebied van de plaatsen Zutphen, Lochem, Brockhorst en Berkelland. In een later stadium zal de route worden aangesloten op een groter netwerk met daarbij onder andere omliggende regio's zoals Salland en Twente. De route zal veranderen, de belevingswaarde wordt verhoogd. Zo wordt de bewegwijzering verbeterd. Er komt meer uitdaging in het parcours, de moeilijkheidsgraad wordt zwaarder. Het oude parcours liep deels over voor mountainbikers onaantrekkelijke brede zandwegen of zelfs over normale wegen. Er worden nieuwe paden gecreëerd, speciaal voor mountainbikers. Zogenaamde singletracks van zo'n 60-80 centimeter breed die in één richting bereden worden. Door de upgrade worden kwetsbare flora- en fauna elementen ontzien en potentiële conflictsituaties met andere recreatieve gebruikersgroepen voorkomen. Het ontwerp en de uitvoering is in handen van Track & Trails, in 2013 opgericht voor het ontwerpen en bouwen van duurzame mountainbikeroutes en skill parks. Met dit project is in totaal 200.000 euro gemoeid. Berkelland draagt 25.000 euro bij.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant