Overzichtsfoto van de woonzorglocatie in Ruurlo. Het witte gebouw is het te slopen gebouw De Bundeling Foto: ProWonen
Overzichtsfoto van de woonzorglocatie in Ruurlo. Het witte gebouw is het te slopen gebouw De Bundeling Foto: ProWonen

Sloopplannen De Bundeling Ruurlo

Algemeen

Garantie dat bewoners op de locatie kunnen blijven wonen

RUURLO - Wie in Ruurlo woont, kent ongetwijfeld De Bundeling, Sensires zorgcomplex voor intramurale zorg (interne zorgondersteuning). Het gebouw stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en is een icoon in het centrum van de dorpsgemeenschap. Samen met de gebouwen De Schoven, De Garven en het Voorhuis vormt het de woonzorglocatie voor senioren waar een oplopend zorgaanbod mogelijk is. Door onder meer de veranderende vraag naar zorg en afgeschreven levensduur van het gebouw echter is besloten om De Bundeling voorgoed uit het zorgaanbod te halen.

Door Rob Weeber

Projectleider van ProWonen (eigenaar gebouwen en grond) Hendrik Mulder en Manager Wonen met Zorg Frederik Lindenhovius van Sensire (huurder) besteedden afgelopen zaterdag de gehele dag aan het zorgvuldig bekend maken van de plannen aan alle betrokkenen, medewerkers, bewoners en vrijwilligers. Mulder legt uit dat het gebouw op is. "Het gebouw is zijn technische levensduur al voorbij. Dat betekent dat je je als vastgoedbeheerder moet gaan afvragen wat je met het gebouw wilt. In de regel heb je drie opties, sloop, renovatie en nieuwbouw. Samen met Sensire hebben we daarom intensieve gesprekken gevoerd omtrent de huidige en toekomstige woonzorgvraag, inclusief alle randvoorwaarden die erbij horen. Uiteindelijk bleek de meest ideale optie voor iedereen een sloop van De Bundeling, waarbij we echter wel de toekomstige capaciteit voor de inwoners van Ruurlo op peil houden."
Gaandeweg het gesprek wordt duidelijk dat een dergelijke beslissing niet zomaar uit de lucht komt vallen, maar mede gebaseerd wordt op langjarige ramingen omtrent de vraag naar (intramurale) zorg. Daarbij spelen niet alleen de demografische ontwikkelingen in Berkelland een belangrijke rol, maar ook het principe van 'passend toewijzen', onderdeel van de Nieuwe Woningwet voor woningcorporaties. Dit principe dat sinds 2016 geldt, regelt dat huishoudens met een beperkt inkomen niet in te dure huurwoningen terechtkomen.
Mulder legt uit hoe de planning in zijn werk gaat. "Het totale project moet 31 december 2020 zijn afgerond. Dan wordt de Bundeling definitief gesloten en afgekeurd als wooncomplex. Dat betekent dat alle bewoners moeten zijn verhuisd naar de gebouwen de Schoven en het Voorhuis. Daar hebben we nu in totaal 39 wooneenheden. Heel duidelijk staat dat we alle bewoners de garantie hebben gegeven dat ze allemaal op de locatie kunnen blijven wonen. De eerste fase start met de renovatie van de Schoven in het voorjaar van 2018. Daar staan op dit moment 13 kamers leeg, een derde van de capaciteit. Deze worden als eerste gerenoveerd en aangepast aan de moderne (zorg)eisen. Onder meer krijgen de appartementen een aparte slaapkamer en wordt er vloerverwarming aangelegd. De nieuwe oppervlakte per woning gaat naar 60 a 65 m2. Daarna kunnen we 13 bewoners verhuizen en pakken we de leeggekomen kamers aan. In totaal hebben we zo vijf renovatiefases gepland met steeds zeven woningen. Daarna pakken we het Voorhuis op dezelfde manier aan.'
Als eind 2020 alles is afgerond, dan zijn er 65 zorgwoningen op het Bundeling, hetgeen voldoende moet zijn om aan de toekomstige zorghuisvestingsvraag in Ruurlo te voldoen. Naast de garantie dat alle bewoners op de locatie kunnen blijven, hoeft ook niemand meer dan een keer te verhuizen als hij dat niet wil. Als je bij renovatie van je huidige woning naar een nieuwe, gerenoveerde gaat, dan mag je daar blijven. Natuurlijk mag je later ook weer terug naar je huidige woning, maar dat bekent weer verhuizen. Het verhuizen gebeurt op basis van maatwerk, alles is in overleg mogelijk.
Alle woningen worden zo ingericht dat ze geschikt zijn voor zowel huur zonder zorg als huur met (toenemende) zorg, tot en met 24-uurs zorg toe. Flexibiliteit in het zorgaanbod staat bovenaan de planning. Wat er met de vrijkomende plek gebeurt is nog onduidelijk, maar groen is aannemelijker dan stenen. Mocht de vraag naar (zorg)woningen in Ruurlo toch hoger uitvallen, is er in ieder geval de mogelijkheid om bij te bouwen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant