Jet Wiegerinck (10) biedt mevrouw Jantje Ooijman (96) een zelfgebakken pannenkoek aan  Foto: Peter Vorderman
Jet Wiegerinck (10) biedt mevrouw Jantje Ooijman (96) een zelfgebakken pannenkoek aan  Foto: Peter Vorderman

Jong bakt voor oud in Ruurlo

Algemeen

RUURLO – Tijdens de Nationale Pannenkoekendag op vrijdag 24 maart, hebben 30 scholieren van de groepen 5-8 van Basisschool De Driesprong de ouderen van het Sensire wooncentrum De Garven in Ruurlo in het zonnetje gezet, met heerlijke zelfgebakken pannenkoeken. Zowel de ouderen als de kinderen genoten er zichtbaar van.

Door Peter Vorderman

Afgelopen vrijdag zijn in Nederland duizenden pannenkoeken verorberd, want het was weer Nationale Pannenkoekendag. Dat is een landelijk feestje voor jong en oud, waarbij scholieren pannenkoeken bakken voor vaak hulpbehoevende ouderen. De traditie van Pannenkoekendag is begonnen in 2007 en is uitgegroeid tot een landelijk evenement, dat inmiddels zijn elfde editie beleeft. Meer dan 1.100 scholen doen eraan mee. Weliswaar heeft Pannenkoekendag een licht commercieel tintje, aangezien initiatiefnemers Tefal en Koopmans alle benodigde spullen ter beschikking stellen, variërend van pannen tot ingrediënten en koksmutsen, maar dat mag de pret niet drukken.

In Ruurlo waren de bewoners van Sensire wooncentrum De Garven ook dit jaar de uitverkorenen. De Garven (2010) ligt naast De Bundeling, een locatie waar de boeren vroeger het koren tot garven bundelden. Het omvat drie kleinschalige huiselijke groepswoningen, voor ouderen met dementie en intensieve zorgbehoeften. Leerkracht Petra Brinkerink van Basisschool De Driesprong: "Jaren geleden bakten we nog voor de oma's en opa's van de leerlingen op onze school zelf, maar de laatste jaren gaan we naar de ouderen in De Garven. Dat is heel dankbaar om te doen." Rond het middaguur verzamelden de jonge koks zich in de drie huiskamers van De Garven en togen meteen enthousiast aan het werk. Het beslag werd geklopt, de appels geschild, de pannen ingevet en het bakken begon, terwijl de bewoners geanimeerd toekeken.

Pannenkoekendag is een goed recept om in ongedwongen sfeer wat extra aandacht te geven aan de ouderen. Die genoten er zichtbaar van en toonden zich dankbaar. De kwaliteit van de zelfgebakken pannenkoeken was prima en ze vonden gretig aftrek. Met een brede grijns merkt Johan te Vaanholt (70) gevat op: "Die (pannen)koekenbakkers van De Heikamp zouden het deze lieve kinderen waarschijnlijk niet nadoen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant