De Ruurloërs Sara ter Horst (12) en Gijs Bonsel (12) assisteren Burgemeester van Oostrum bij het planten van de eerste boom. Foto: Peter Vorderman
De Ruurloërs Sara ter Horst (12) en Gijs Bonsel (12) assisteren Burgemeester van Oostrum bij het planten van de eerste boom. Foto: Peter Vorderman

Nationale Boomfeestdag kondigt lente aan

Algemeen

RUURLO - In de ochtend van woensdag 22 maart, verzamelden een kleine 30 scholieren van de Willibrordusschool uit Ruurlo zich aan de Oude Zelhemseweg in het Ruurlose Bos. Samen met boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer hebben zij daar ruim 450 jonge beuken geplant in het kader van de 60e Nationale Boomfeestdag. Burgemeester Joost van Oostrum kwam daarbij een handje helpen. Op natuurbewuste wijze werd hiermee de lente ingeluid.

Door Peter Vorderman

De Nationale Boomfeestdag bestaat sinds 1957, inmiddels dus reeds 60 jaar en wordt traditioneel gehouden op de derde woensdag in maart, vaak de eerste dag van de lente (21 maart). Miranda Berendsen (Teamleider Staatsbosbeheer Achterhoek) en Boswachter Dirk van den Brink leggen het doel van de Boomfeestdag uit: "Om kinderen te leren dat bomen een belangrijke functie hebben en om ze kennis en respect voor de natuur bij te brengen. Het is een kleine bijdrage aan het behoud en de bescherming van een duurzame natuur. Er wordt naar gestreefd dat ieder kind tijdens de basisschoolperiode een eigen boom plant."

In 1957 deden ongeveer 1.600 kinderen mee. In 2017, worden door ruim 100.000 kinderen uit 400 gemeenten, door het hele land jaarlijks zo'n 200.000 bomen geplant. Vanaf het begin zijn dat al meer dan 10 miljoen bomen. De Ruurlose kinderen en vrijwilligers hebben de teller dit jaar verhoogd met ruim 450 bomen, ter vervanging van een oud stuk bos. Berendsen: "In totaal zijn op verschillende locaties in de Achterhoek inmiddels al 8.000 jonge bomen geplant, waaronder beuken en populieren."

De kinderen zijn enthousiast bezig en klaren de klus in hoog tempo. Ze realiseren zich ook waar ze mee bezig zijn. Zeker na het gastcollege dat bioloog van Oostrum aan het begin van de dag nog gaf over het belang van bomen voor mens en dier. Leuk is ook dat de kinderen het planten van een eigen boom hun hele leven onthouden. Sara ter Horst (12): "Ik denk dat ik af en toe best ga kijken of mijn boom goed groeit". De organisator Staatsbosbeheer stond de kinderen met raad en daad terzijde en had zelfs een picknickplaats ingericht, compleet met koek en zopie. Onder een strakblauwe lucht was de boomfeestdag een mooi begin van de lente.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant