Sarah Pelgrim is één van de drie begeleiders van de bijeenkomsten. Foto: Lydia ter Welle
Sarah Pelgrim is één van de drie begeleiders van de bijeenkomsten. Foto: Lydia ter Welle

Omgaan met Pubers onderwerp serie bijeenkomsten

Algemeen

REGIO - Het Centrum Jeugd en Gezin voor deze regio verzorgt een serie van zes bijeenkomsten, bestemd voor ouders van kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. In de bijeenkomsten krijgen ouders informatie over allerlei zaken die te maken hebben met het opvoeden van – puberende – kinderen. Er is ook volop gelegenheid voor het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen met andere ouders. De serie van zes bijeenkomsten wordt begeleid door Sarah Pelgrim van Sensire/Yunio, Simone Hagedoorn van MEE en Margriet de Winkel van Iriszorg.

Door Lydia ter Welle

Welke ouder kent het niet: een puberend kind dat ineens niet meer luistert naar zijn of haar ouder(s), regels aan de laars lapt en zich om het minste of geringste boos terugtrekt op zijn of haar kamer. Kinderen die gaan puberen, lijken opeens een compleet ander kind te worden. Dan wordt opvoeden lastig, en is het zelfs vaak heel moeilijk om gewoon in contact te blijven, in gesprek te blijven met een kind, dat kort daarvoor vaak nog alles met je deelde.
Voor ouders die op zoek zijn tips en handvatten om zich daarop voor te bereiden, om daar zo goed mogelijk mee om te gaan, wordt de serie van zes bijeenkomsten, getiteld 'Omgaan met Pubers' georganiseerd. Het is de bedoeling dat ouders die zich aanmelden voor deelname, in principe alle zes bijeenkomsten aanwezig zijn.

Sarah Pelgrim legt, ook namens haar collega-begeleiders, uit: "De bijeenkomsten richten zich op (weer) goed contact te krijgen, en te houden, met je puberende kind. We beginnen met wat informatie te geven over pubers, over wat er met hen gebeurt onder invloed van hun veranderende hormoonhuishouding. Daarnaast is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen en mogelijke oplossingen. Vooral ook dat contact met andere ouders blijkt voor velen een grote steun. Het delen van ervaringen levert vaak veel herkenning op, en ook vaak tips en oplossingen."

Onder invloed van hormonen worden pubers echt vaak anders. Niet alleen qua gedrag, maar ook bijvoorbeeld qua slaapritme, qua uiterlijk. Dat levert veel onzekerheden op voor een kind, dat tegelijkertijd vindt dat het 'alles echt al wel weet'. Sarah Pelgrim: "Terwijl ze meestal in de verste verte niet kunnen zien wat de consequentie van hun gedrag voor de toekomst is. Kinderen die voorheen trouw de door hun ouders gestelde regels volgden, lappen ze opeens aan hun laars. Ze schoppen aan alle kanten tegen grenzen aan, gaan er soms overheen. Hoe moet je daarmee omgaan, als ouders? Want je wilt ook niet alleen maar gemopper in huis. Je wilt contact houden met je kind. Daarover praten we, delen we kennis, tips en ervaringen. Zodat ouders zo goed mogelijk voorbereid zijn op de omgang met hun puber."

De bijeenkomsten hebben steeds een ander thema, maar kennen steeds veel gelegenheid voor gesprekken en het stellen van vragen. De vijf thema's die al vastliggen, zijn: het puberbrein; positief contact houden met je puber; grenzen stellen bij pubers; alcohol en drugs; omgaan met social media. De zesde bijeenkomst zou bijvoorbeeld seksualiteit als onderwerp kunnen hebben, of een ander facet van het puberleven dat deelnemende ouders graag willen bespreken.
De bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle ouders in de Oost-Achterhoek. Deelname is gratis. De eerste bijeenkomst is op donderdag 6 april van 19.30 tot 21.30 uur bij Schaersvoorde aan het Stationsplein in Aalten. Vier vervolgbijeenkomsten staan ook al vast: 13 en 20 april en 11 en 18 mei. De vijfde wordt in overleg met de deelnemende ouders vastgesteld.
Aanmelden kan bij Sarah Pelgrim, tel. 0314-356171 of s.pelgrim@sensire.nl, Simone Hagedoorn, tel. 06 46 37 86 48 of Margriet de Winkel, m.winkel@iriszorg.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant