Oprichter Hans Beerten (r) en voorzitter Johan van Doesburg van de Highland Valley Pipes en Drums ontvangen bloemen tijdens het jubileum. Foto: Jaime Lebbink
Oprichter Hans Beerten (r) en voorzitter Johan van Doesburg van de Highland Valley Pipes en Drums ontvangen bloemen tijdens het jubileum. Foto: Jaime Lebbink

Highland Valley Pipes en Drums bestaat 20 jaar

Algemeen

BORCULO - Ze liggen wat aan de buitenkant van het industrieterrein van Borculo, de bedrijfshallen van Beerten. Beerten is ooit begonnen als caravanstalling en Focwa reparatiebedrijf, maar de liefde voor de Schotse doedelzak bracht in 1997 een nieuwe loot aan de stam, de Highland Valley Pipes en Drums,  gehuisvest op hetzelfde terrein.  Een van de initiatiefnemers is Hans Beerten. Ooit hoorde hij een pipeband doedelzakspelen tijdens een optreden op het Galgenveld in Borculo en dat was de vonk die leidde tot het jubileum van de Highland Valley Pipes en Drums. Tijdens de officiële gelegenheid afgelopen zaterdagmiddag in het clubgebouw van de vereniging, werd uitvoerig stilgestaan bij de geschiedenis en vooral ook bij het succes van de vereniging en de latere opgerichte Music Show Scotland dat die dag het 10-jarig jubileum vierde.

Door Rob Weeber

Aan het woord kwamen naast burgemeester Joost van Oostrum diverse sprekers die de ontwikkeling van de band hebben meegemaakt. Van Oostrum feliciteerde de beide jubilarissen, maar moest bekennen dat hij nog weinig kennis had genomen van de band en haar activiteiten. Niettemin hoopte hij dat de muziek die bol staat van sfeer, passie en cultuur, nog heel lang in Berkelland Valley mag doorklinken. De volgende spreker was de voorzitter van de vereniging, Johan van Doesburg. Hij kwam vijf jaar na oprichting bij de Highland Valley Pipes en Drums. Toen was de pioniersfase al voorbij en de band een volwaardige pipeband, vooral door de innovatieve ideeën van de gebroeders Hans en Benno Beerten. Zo had de band als enige band een eigen touringcar. Hij verwees tevens naar de mooi trips die men maakte, onder ander naar Frankrijk en Duitsland. De kracht van het succes van de band zit volgens Van Doesburg vooral in de persoon Hans Beerten. Hij citeerde daarbij de woorden van Hans Beerten: "voor het kasteel ben ik de baas, achter het kasteel is iedereen gelijk." 
De verwijzing naar het kasteel is een letterlijke. De Highland Valley Pipes en Drums treedt op voor een reusachtig, door Beerten zelf gebouwd kasteel uit hout en straal. Het weegt 16 ton, is 36 meter breed en in het midden 14 meter hoog. De beide torens aan de uiteinden zijn negen meter hoog. Het kasteel bestaat uit vier verdiepingen. Op iedere verdieping staan tijdens de show muzikanten opgesteld. Het wordt tezamen met al het overige materieel op iedere tour meegesleept, in totaal meer dan 100 ton aan gewicht, vervoerd door 10 eigen opleggers. 
De laatste spreker was Hans Beerten zelf. Hij verwees naar Beerten Events dat feitelijk de motor van het geheel is. Beerten Events is een aparte bedrijf dat alle optredens van de Music Show Scotland, waarbinnen de Highland Valley Pipes en Drums de spil is, mogelijk maakt. Alles hebben ze in eigen hand, inclusief de keuken, het licht en het geluid. Het is met name de onderlinge sfeer en gelijkheid die het succes bepalen van de vele concerten per jaar. Dit jaar is Ahoy in Rotterdam voor de vierde keer uitverkocht. In de zomer treden ze voor het eerst in Denemarken op, waarbij al 18.000 kaarten zijn verkocht. Verder treden ze op in België en Frankrijk, Schotland, Engeland en veel in Duitsland. Wat hem dwars zit, is het monopolie van enkele grote spelers in de entertainment wereld. Dit maakt dat de band in Nederland bijvoorbeeld nauwelijks media-aandacht krijgt. Ooit hoopt hij dat dit tij keert. De Music Show Scotland is inmiddels een van de grootste shows binnen Europa, waaraan in totaal zo'n 350 man meewerken. Het succes volgens Hans Beerten wordt niet alleen bepaald door  de verhouding voor en achter het kasteel, maar ook door het feit dat er bij hem altijd live muziek gespeeld wordt. Veel showproducenten regelen tegenwoordig een playback show. Wat hem betreft de doodsteek voor de muziek. Tenslotte mag er volgens hem nog een ding niet ontbreken, de steun van zijn gezin, net zo belangrijk als zijn eigen inbreng.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant