Bouwval De Halve Maan Neede. Foto Rob Stevens
Bouwval De Halve Maan Neede. Foto Rob Stevens

Voorsorteren op de toekomst

Algemeen

BERKELLAND - Het is inmiddels wel algemeen bekend dat Berkelland forse demografische veranderingen staan te wachten. De samenstelling van de bevolkingsopbouw verandert. Het aantal ouderen zal de komende jaren percentueel ten opzichte van het aantal jongeren stijgen. In de grote steden is een tegengestelde tendens gaande. Dat betekent ook een veranderende woningbehoefte. Daarnaast is het effect van veranderend (internet) koopgedrag van Berkellanders nu al de oorzaak van winkelleegstand. De bevolkingsomvang neemt nu weliswaar nog maar langzaam gestaag af, maar in 2020 zal deze pas echt fors inzetten. Verder ligt er nog de gemeentelijke ambitie 'duurzaamheid'.

Door Rob Stevens

"Door de andere samenstelling van onze bevolking zullen er andere behoeften zijn aan woningen: ouderen hebben immers andere woonwensen dan jongeren en gezinnen. Daarnaast zijn er minder woningen noodzakelijk, omdat het aantal huishoudens zal afnemen. In de komende jaren heeft dit een grote ruimtelijke impact in Berkelland. Daling van het aantal inwoners en verandering van de samenstelling van de bevolking speelt door in alles en heeft gevolgen voor maatschappelijke voorzieningen zoals scholen of (sport)verenigingen", aldus wethouder Patricia Hoytink

Wethouder Patricia Hoytinck-Roubos benadrukt tijdens de wekelijkse persconferentie het belang van tijdig 'voorsorteren op deze ontwikkelingen' voor Berkelland. Dit naar aanleiding van de presentatie van het beleidsdocument 'Ontwikkelagenda Berkelland Ruimtelijke Leefomgeving'. Hierin staat geformuleerd hoe Berkelland bovengenoemde ontwikkelingen in de 11 kernen en het buitengebied tegemoet zal treden.
Patricia Hoytinck-Roubos: "Over niet al te lange tijd komen er in de kernen en het buitengebied heel veel vierkante meters vrij. In woningen, scholen, winkels én bedrijfspanden. Dat moet geen probleem worden. Wat betekent dat voor te maken afwegingen inzake de herinvulling van gebouwen, sloop en het ondersteunen van initiatieven? In dat proces van afweging worden uiteraard centrumvisies meegenomen, net als andere relevante beleidsdocumenten en de 'kernenfoto's', waarop is te zien waar leegstand is in kernen en waar horeca, winkels en kantoorruimte zijn gesitueerd. Samen met inwoners zijn daarvoor plaatselijke 'parels en puinhopen' aangewezen. Op deze kaarten zijn ook de grenzen van de toekomstige winkelgebieden ingetekend."

Per kern worden het komend jaar bijeenkomsten georganiseerd waar met inwoners, ondernemers en organisaties over deze zaken van gedachten wordt gewisseld. Samen worden keuzen gemaakt en prioriteiten gesteld. De gemeenteraad zal daar ook nauw bij worden betrokken. Dit, om zo samen tot ideevorming en keuzes te komen over hoe de kwaliteit van de leefomgeving het best op peil kan worden gehouden.
De opgaven en oplossingen zullen voor iedere kern anders zijn. Een paar (van de vele) mogelijke opgaven in Eibergen en Neede in het beleidsdocument. In Eibergen wordt 'Op de Bleek' afgebouwd als nieuwbouwwijk. Samen met burgers wordt aan wijkontwikkeling gedaan, onder meer door herinrichting van wijken. De aanleg van de nieuwe N18 wordt benut voor een verbinding van Eibergen Oost en West. Winkels en voorzieningen worden in het centrum geconcentreerd. Het protestants-christelijk basisonderwijs komt op de oude locatie van het Assink aan de Prins Bernard straat. Ook in Neede worden centrumfuncties geconcentreerd. Met ProWonen wordt ingespeeld op een teveel aan kleine huurwoningen. De wijnvoorraad blijft tot 2025 op het huidige peil. De voormalige waterzuivering krijgt een 'natuurgerichte' herbestemming. En de beeldkwaliteit van openbare ruimtes wordt her en der verbeterd. In het licht van de nieuwe N18 wordt bedrijventerrein Russchemors bouwrijp gemaakt en vermarkt.
De inzet van de gemeente is dat inwoners ook hier bij beleidsontwikkeling nauw worden betrokken om hun eigen woonomgeving ook in de toekomst op peil te houden. In de regio speelt hetzelfde. Onder voorzitterschap van de wethouder wordt ook hier gezocht naar een integrale aanpak van leegstand waarbij naar financieringsmogelijkheden wordt gezocht bij de provincie.

Voormalige bouwval Steenman Neede. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant