Regelgeving volgt de praktijkontwikkelingen

Algemeen

BERKELLAND - In de 'Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Berkelland' is te lezen waar Berkellanders, als het om zorg gaat, 'recht op hebben'. In de woorden van wethouder Marijke van Haren: "Waar je op terug kunt vallen als je ongelukkig wordt in Berkelland."

Door Rob Stevens

Het uitgangspunt van de wethouder is dat mensen zo min mogelijk op deze verordening moeten terugvallen, dat moet niet nodig zijn. Ondersteuning wordt in de gemeente praktisch immers geregeld via de Voormekaarteams. De oude verordening dateert uit 2015 en was niet meer 'up to date'. Daarvoor was er te veel veranderd, mede door de slepende kwestie over de huishoudelijk hulp, waarbij inwoners en gemeente een tijd (juridisch) tegenover elkaar stonden. Maar ook jurisprudentie over deze zaak heeft wet- en regelgeving veranderd. De gemeentelijke verordening moet daaraan ook voldoen. De inhoud raakt mensen direct, een belangrijke reden ook aandacht aan de leesbaarheid te besteden.

Wethouder Marijke van Haaren formuleert nog maar eens het belang van beleid dat samen met inwoners tot stand komt. Daarvoor worden de zogenaamde 'publieksavonden 'ingezet waar informatie werd en wordt 'opgehaald' over de thema's waarop het beleid en de verordening aangepast zou moeten worden. De wethouder is blij mee die contactmomenten waar ze steeds vaker te horen krijgt dat mensen tevreden zijn met hoe het nu gaat. Voor verschillende zorgvragen komt nu nog maar één zorgverlener aan huis. Waar voorheen voor elke zorgvraag een ander iemand aan huis kwam. De individuele zorgverleners hebben voor die verbreding van hun inzet bijscholing gehad op het Graafschap College.

De zorgvraag van mensen verandert. Het zorgaanbod wordt daarop inhoudelijk en organisatorisch aangepast en verandert dus mee. Met de actualisatie van de verordening lopen praktijk en hetgeen op papier staat weer min of meer gelijk op. Voor zolang het duurt, want communicatie, verandering en aanpassing zijn iets blijvends.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant