De slipjacht in en om Gelselaar. Foto: PR
De slipjacht in en om Gelselaar. Foto: PR

Grote deelname slipjacht Gelselaar

Algemeen

GELSELAAR - Afgelopen zaterdagmiddag, 10 december, werd er in Gelselaar de jaarlijkse slipjacht verreden door de leden van de Koninklijke Nederlandse Jachtvereeniging (KNJV).

Bijna zestig combinaties deden mee aan de slipjacht in en om Gelselaar, evenals een hele koppel met jachthonden. Het weer en de ondergrond waren uitermate geschikt om te 'jagen'. De meute volgt het getrokken spoor van vossengeur en wordt gevolgd door amazones en ruiters. De jacht werd in drie runs verreden. Enkele hindernissen van de samenstelde wedstrijden werden ook in de tocht meegenomen. De deelnemers konden overal in de route kiezen voor een lichter alternatief en de sloten ontwijken.
De uit Engeland afkomstige vossenjacht wordt in Nederland nagebootst door een slip. Met de slip, een met vossengeur doordrenkte lap, wordt een spoor getrokken. De lucht komt van de vossen die de vereniging voor dit doel in een speciale kennel houdt. Zij liggen de hele week op de lappen, waardoor deze met vossen geur worden doordrenkt. Hierdoor worden zij de leveranciers van het spoor. Aangezien de honden (foxhounds, aangevuld met enige outcrosses, producten van een kruising tussen foxhound en bloedhond) voor de jacht zijn gefokt en ze in een meutegemeenschap met elkaar leven, die onderling nogal hard is, dient juist een grote discipline gehandhaafd te worden door huntsman en personeel. Aan het eind wacht de honden een koeienpens als beloning.
De ruiters genoten met volle teugen. Helaas heeft één deelnemer een nat pak gehaald. Na afloop werd er getoost op een goede jacht. Later die middag ging een ieder met een tevreden gevoel naar huis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant