Don Veenhuis toont de zeldzame witte mol. Foto: Luuk Stam
Don Veenhuis toont de zeldzame witte mol. Foto: Luuk Stam

Don Veenhuis vangt zeldzame witte mol

Algemeen

VELDHOEK - Hij vangt op dit moment meer dan honderd mollen per week, maar op donderdag 8 december stond ongediertebestrijder Don Veenhuis (39) uit Veldhoek toch even raar te kijken. Voor het eerst ving hij een witte mol.

Door Luuk Stam

Het zijn drukke tijden voor mollenvangers. Doordat het gras kort is, zijn de molshopen goed te zien. Nu het even niet vriest, zijn er gemakkelijk klemmen te plaatsen. Dat ongediertebestrijder Don Veenhuis het momenteel druk heeft, is dan ook niet zo vreemd. Des te opmerkelijker is het feit dat hij in een weiland vlakbij zijn woonplaats Veldhoek een witte mol ving.

Enkele witte mollen per jaar gevangen
De witte variant van de doorgaans zwarte dieren komt in Nederland maar heel weinig voor. Jaarlijks worden er hooguit enkele gevangen. Veenhuis wist dat ze bestonden. "Dan zag ik ze op de foto bij een ander", vertelt hij. "En ik had wel eens een opgezette witte mol gezien, maar als je er zelf eentje vangt, dan sta je toch even raar te kijken."
Net als altijd ging Veenhuis donderdag met zijn quad over het weiland van een boer in de buurt. Eerder in de week had de mollenvanger honderd klemmen uitgezet. "Bij de tiende klem was het al raak", kijkt de ongediertebestrijder terug op zijn bijzondere vondst. "Ik heb gelijk een foto rondgestuurd. Mijn vrienden zijn er 's avonds zelfs een biertje op komen drinken."

Veenhuis werkte jarenlang als stratenmaker. Het mollenvangen en de andere vormen van ongediertebestrijding deed hij er als hobby bij. "Ik was er van kleins af aan eigenlijk al mee bezig", vertelt de Veldhoeker. Wat begon met konijnen vangen, groeide alsmaar verder uit. Twee jaar terug besloot Veenhuis om het straatwerk achter zich te laten. Hij volgde de benodigde opleiding en ging fulltime met ongediertebestrijding aan de slag.

Mol wordt opgezet
Zijn meest bijzondere vangst ligt inmiddels in de diepvries. De witte mol gaat binnenkort naar een preparateur die het beestje zal opzetten. Veenhuis beseft dat het een gelukstreffer was en dat de kans nihil is dat hij er snel nog één vangt. Toch beleeft de mollenvanger sowieso veel plezier aan zijn vak. "Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Het gaat goed. En ik ben veel in de natuur. Dat is heerlijk."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant