Amazone Yvette hoog te paard en trainer Ineke kijkt trots toe Foto: Peter Vorderman
Amazone Yvette hoog te paard en trainer Ineke kijkt trots toe Foto: Peter Vorderman

Yvette Ineke gaan voor dressuur op topiveau

Algemeen

Borculo - Ze houden van paarden en gaan in de sport voor het maximaal haalbare. Yvette Overgoor (48) en haar partner Ineke Jansen (52). Enthousiast vertellen zij over hun gezamenlijke passie, voor Jansen tevens haar professie. Amazone Yvette rijdt op hoog niveau in de aangepaste dressuursport en Ineke geeft gemotiveerde sportruiters training en wedstrijdbegeleiding. Ook is Jansen bekwaam in het verhelpen van bewegingsproblemen bij paard en mens. Er wordt getraind bij Dressuurtraining Borculo, opgericht in 2015 en gevestigd aan de Ruurloseweg 26 in Borculo.

Door Peter Vorderman

Passie, doorzettingsvermogen en prestaties
Yvette (geboren in Ulft) rijdt al vanaf haar vijfde. "Aanvankelijk zowel dressuur als springen, maar later heb ik me specifiek gericht op dressuur en heb veel wedstrijden gereden op landelijk niveau. Hiermee ben ik onder meer Gelders kampioen geworden", aldus Overgoor. Vanwege haar drukke werk (griffier van een rechter-commissaris) en een opgroeiend gezin, is ze in 1993 tijdelijk gestopt met rijden. Yvette: "Die pauze duurde tot ik in 2006 een fors herseninfarct kreeg en volledig arbeidsongeschikt werd. Therapie heb ik onder andere gehad bij het Nationaal Centrum Paardrijden voor Gehandicapten (NCPG). Dat heeft me enorm geholpen bij de revalidatie. Helaas kamp ik permanent met evenwicht/balansproblemen en zijn mijn rechterarm en –been deels verlamd. Wel heeft dit me gemotiveerd om de dressuursport weer op te pakken." Haar beperkingen zijn door de FEI (overkoepelende mondiale paardensportorganisatie) gecategoriseerd als grade-2, de op een na zwaarste categorie van beperkingen.

Met wilskracht en prestatiedrang is Yvette er op sportief gebied weer bovenop gekomen. "Ik wilde laten zien dat ik het weer/nog kan, ondanks de negatieve prognoses van de artsen. Dit ging zelfs zo goed, dat ik na het rijden van een demonstratie bij Outdoor Gelderland 2008, een vijfjarig sponsorcontract van het Consultancybureau BMC kreeg aangeboden. Hiermede werd het mogelijk weer op topniveau te rijden. In 2009 heb ik een bronzen medaille behaald op de Europese kampioenschappen, met BMC Uzarro, een KWPN paard (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland)", aldus een trotse Overgoor. Hiernaast heeft ze op Jumping Amsterdam/Maastricht in 2010/2011 de beste tien dressuurruiters (met beperking) van Nederland achter zich gelaten. Verder heeft Yvette op de Nederlandse kampioenschappen in 2015 met de Hannoveraan Happy Hero II een overall vijfde plaats gereden. Tot vorig jaar reed ze ook veel internationale wedstrijden en bereikte in het Verenigd Koninkrijk nog een tweede plaats in de discipline 'dressuur op muziek'. Momenteel is ze zoekende naar een nieuw paard, omdat haar huidige paard niet voldoende geschikt blijkt voor aangepaste paardensport op topniveau, waarbij de balans paard-ruiter zeer belangrijk is.

Desgevraagd legt Yvette uit: "De top bereik je alleen met motivatie en dagelijks hard trainen en je te kwalificeren voor het A-kader, een soort kernploeg onder leiding van de bondscoach. Verder heb je natuurlijk een goed paard en een goede trainer nodig. Het geeft een geweldige kick om op dat niveau te presteren". Overgoor heeft de mentaliteit en prestatiedrang van een topsporter en heeft de ambitie zich met een nieuw paard nogmaals te kwalificeren voor het A-kader.
Ineke Jansen, haar trainer en partner, heeft begin 2015 haar droom verwezenlijkt om een eigen bedrijf (Dressuurtraining Borculo) te starten. Ook Jansen zit al sinds haar tiende in het zadel. "Ik heb gewerkt als dierenartsassistente en ben lang stalmanager geweest bij de vooraanstaande Academy Bartels in Hooge Mierde, waar ik verantwoordelijk was voor de begeleiding van sportpaarden. Daar heb ik de fijne kneepjes opgepakt en ook geleerd vanuit mijn gevoel te rijden", aldus Ineke. Jansen heeft gereden op nationaal subtopniveau (lichte tour), maar heeft haar vleugels ook verder uitgeslagen. Zo is ze onder meer opgeleid als ORUN instructeur (Opleiding Ruiter Unie Nederland) en is ook al 25 jaar jurylid in de discipline dressuur, alsmede internationaal jurylid voor de dressuursport voor ruiters met beperkingen. Hiernaast is ze gekwalificeerd (sport)masseur van paard én ruiter en is dry-needling therapeut voor spierproblemen bij paarden.


www.inekejansen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant