Exposant Ida Roekevisch met een van haar schilderijen. Foto: Eigen foto
Exposant Ida Roekevisch met een van haar schilderijen. Foto: Eigen foto

Gepassioneerde muziek en aristocratische kunst in Haarlo

Algemeen

HAARLO -Zaterdagavond 5 november houden Ida Roekevisch en Ellis Frans-Kapma voor de derde keer Klanken & Kunst. Plaats van handeling is wederom de Kluntjespot in Haarlo, het sfeervolle en historische PKN-kerkje in het groene dorp van de Achterhoek. Ook voor dit jaar is de organisatie erin geslaagd om een bijzondere combinatie van kunst en muziek te verbinden. Naast de muziek van het klassieke viool/accordeonduo 'De Thuiskomst' zullen er kunstwerken van Ida Roekevisch en jonkvrouwe Agnes van den Brandeler te zien zijn.

Door Rob Weeber

Bij de zoektocht naar de muzikale component voor de avond stuitte Roekevisch bij toeval op de naam De Thuiskomst, bestaande uit de dames Quirine van Hoek op viool en Ellen Zijm op accordeon. "Toen ik de naam tegenkwam, zag ik meteen de betekenis ervan. Niet alleen exposeer ik regelmatig in de Kluntjespot, maar vlakbij de Kluntjespot liggen ook kunstenares Agnes van den Brandeler en haar man begraven. De plek is destijds door haarzelf gekozen en symboliseert een soort van thuiskomst voor haar. Oorspronkelijk stamt zij uit Delft, maar al op haar 23e maakte zij voor het eerst kennis met de Achterhoek. En hoewel zij regelmatig in de grote wereldsteden der kunst verbleef, hield de streek een grote aantrekkingskracht op haar. Vanaf 1973 werd haar vaste woonplek Huize 't Hof in Hengelo, Gelderland. Bij uitzondering hebben we, voor wie interesse heeft, een bezoek aan haar graf in het programma opgenomen."

De Frans-Kapma Foundation tekent zoals ieder jaar weer voor de artistieke inbreng tijdens Klanken & Kunst. Naast vaste exposant en bestuurslid Ida Roekevisch is dit jaar dus voor Agnes van den Brandeler (1918) gekozen, een kunstenares die ondanks haar adellijke afkomst beroepskunstenaar werd. Haar werk is veelzijdig en bestaat uit iconen, tekeningen, etsen en schilderijen, waaronder gouaches. De natuur is een vaak terugkerend thema. Ellis Frans-Kapma van de gelijknamige Foundation zal op 5 november over haar leven vertellen.

Naast het werk van Van den Brandeler hangt er dus ook het werk van Ida Roekevisch. Het is groot van afmeting en vol van kleur. Zij is geïnspireerd door de Oostenrijkse filosoof en kunstschilder Hundertwasser. Haar afbeeldingen, figuratief en tevens naïef, symboliseren haar kritische blik op de huidige maatschappij en beelden tegelijkertijd haar eigen visie op een volmaakte wereld uit, waar iedereen gelijk is, zich gelukkig mag voelen en tot rust kan komen.

Zowel voor als na de pauze treedt het duo De Thuiskomst op. Van Hoek en Zijm zijn inmiddels veelgevraagde muzikanten en traden bijvoorbeeld al op in muziekgebouw Vredenburg in Utrecht en in het Concertgebouw in Amsterdam. Zij brengen op deze avond gepassioneerde Spaanse en Zuid-Amerikaanse tangomuziek ten gehore.

Klanken & Kunst start op 5 november om 19.30 uur. Inloop is vanaf 19.00 uur. De entree bedraagt € 7,50 p.p. en is inclusief een drankje, in de pauze en na afloop. Locatie: Kluntjespot, Wolinkweg 19, Haarlo. Aanmelding vooraf is gewenst en kan via: info@idaroekevisch.com of info@frans-kapma-foundation.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant