Gemeente juridisch correct gehandeld bij bestemmingsplan centra

Algemeen

BERKELLAND - De Rekenkamercommissie van de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland (RC BBLM) heeft met haar onderzoeksrapport 'Goed op PAD', onderzoek gedaan naar de totstandkoming van de bestemmingsplannen Eibergen, Ruurlo, Borculo en Neede Centrum gedurende de periode 2011-2016. De RC BBLM concludeert dat de gemeente Berkelland met betrekking tot de totstandkoming van deze bestemmingsplannen Centrum juridisch correct gehandeld heeft.

Ook geeft de RC BBLM aan dat de gemeente doelmatig en doeltreffend gehandeld lijkt te hebben. Echter rechtmatig, doelmatig en doeltreffend handelen is niet door alle betrokken belanghebbenden opgevat als correct.

De bestemmingsplannen Berkelland centrum maakten onderdeel uit van de door de Wro verplichte actualisatie en digitalisering van alle gemeentelijke bestemmingsplannen. Het project PAD zag toe om alle plannen voor 1 juli 2013 actueel en digitaal te maken en het aantal plannen terug te brengen van circa 400 plannen naar circa 40 plannen. Een grote operatie die veel capaciteit en tijd vroeg van ambtelijke organisatie en bestuur.

De gemeente heeft de actualisatie en digitalisering van de bestemmingsplannen voor de centra van Eibergen, Borculo, Neede en Ruurlo is binnen de beoogde termijn gerealiseerd. Het gehele traject lijkt ook binnen budget verlopen te zijn, hoewel de rekenkamer dit niet heeft kunnen verifiëren. Betrokken ambtenaren, bestuurders en raadsleden zijn hier trots op. Bestuurders en ambtenaren kijken met tevredenheid terug op het proces. Inwoners, ondernemers en raadsleden denken daar echter anders over. Zij vinden dat de bestuurlijke en ambtelijke drang om dit 'technische' doel te bereiken ten koste is gegaan van de zorgvuldigheid van het proces.

Binnen het project zijn ook beleidswijzigingen ingebracht (met name wijzigen van kernwinkelgebieden). Hierdoor zijn financiële risico's en procesverwachtingen anders gebleken. De informatievoorziening, participatie, en wijze van kaderstelling door de gemeenteraad zijn hierop onvoldoende aangepast, met als gevolg grote onvrede bij belanghebbenden in de diverse centra.

De RC BBLM concludeert, dat:
- In het proces bestemmingsplannen Berkelland centrum inwoners en ondernemers in beperkte mate zijn betrokken, geïnformeerd en gehoord. De inwoners en ondernemers beoordelen dit zelf ook als onvoldoende. De belevingswereld van inwoners en gemeente lag ver uit elkaar, met name in de kernen Neede en Eibergen.
- In het proces de kosten aan ambtelijke uren en financiële middelen (incl. buitenwettelijke schadecompensatie) in redelijk mate zorgvuldig beheerst lijken.
- De gemeenteraad in het proces in beperkte mate zijn kaderstellende en controlerende rol uit heeft kunnen voeren.

De RC BBLM heeft College en raad daarom aanbevolen om:
- Te zorgen dat de gemeente beter communiceert met inwoners en belanghebbenden en beter anticipeert op behoeften en verwachtingen.
- De beheersing van, en informatieverschaffing aan de raad over de risico's te verbeteren.
- De positie van de raad te verbeteren.

Het College heeft reeds toegezegd de aanbevelingen ter harte te nemen en alle aanbevelingen uit te zullen voeren. De RC BBLM vertrouwt erop dat zij met dit rapport heeft kunnen bijdragen aan het nog beter uitvoeren van de coalitieakkoorden, en het versterken van de gemeenteraad in de nabije toekomst. Dit is zeker van belang met het oog op de komende Omgevingswet per 2019. Het gehele rapport is te lezen op www.rc-bblm.nl. Het rapport wordt de gemeenteraad behandeld in de openbare vergadering van de Commissie Bestuur en Ruimte van 2 november in het gemeentehuis te Borculo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant