Wander Breemann, Herman Meijer en Dylan Klein Braskamp met hun micropulers en auto. Foto: Jan Hendriksen.
Wander Breemann, Herman Meijer en Dylan Klein Braskamp met hun micropulers en auto. Foto: Jan Hendriksen.

'Micropulling: de meest krachtige modelbouwsport'

Algemeen

Barchem/Borculo/Neede – Trekkertrek en Tractorpulling zijn bekende begrippen. Zeker in de Achterhoek waar jaarlijks diverse trekkertrek wedstrijden plaatsvinden. Maar geldt dat ook voor 'kleine broer' Micropulling?

Door Jan Hendriksen

Wie wil weten wat dat inhoudt en hoe dat eruit ziet kan zaterdag 29 oktober een kijkje nemen in Paardencentrum Carolina in Barchem. Daar wordt namelijk het Europees Kampioenschap Micropulling gehouden onder auspiciën van de Nederlandse Micro Pulling Organisatie (NMPO) die dit jaar haar 25-jarig bestaan viert. De deelnemers komen hoofdzakelijk uit Nederland en Duitsland. Een enkeling uit Denemarken en Italië.

Een micropuller is een zelfgemaakt voertuig (schaal 1 op 10) dat radiografisch bestuurd wordt. Bij micropulling is het de sport - net zoals bij de reguliere trekkertrek - om met een trekker (puller) de sleepwagen (afremmende aanhanger) over een zo groot mogelijke afstand te verplaatsen op een baan met van vijftien meter. De sleepwagen heeft bij de start weinig remmend vermogen, maar hoe verder de puller komt des te zwaarder de sleepwagen remt. Uit Berkelland nemen zaterdag ook een aantal 'micropullers' deel aan het EK. Wander Vreemann (22) uit Neede met zijn El Diablo en Dylan Klein Braskamp (17) uit Borculo (die samen met zijn oom Herman Meijer (64) uit Gelselaar met twee micropullers (de Killer Bee in de Two Wheel Drive (auto)klasse en de Rapido Vespa in de vrije klasse deelneemt) prijken op de deelnemerslijst.

De passie van Wander Vreemann voor micropulling heeft de student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) niet van een vreemde. Zijn vader Gert was ook al gefascineerd van deze 'sport' en was in 1991 mede oprichter van de NMPO. De puller 'El Diablo' is vernoemd naar het nummer van de bekende Amerikaanse band ZZ Top en betekent zoveel als 'de dondersteen''. Wander bouwde zijn micropuller bijna geheel eigenhandig. "En daar ligt ook de uitdaging voor mij", zo vertelt de Needenaar. Dylan Klein Braskamp uit Borculo neemt zaterdag samen met zijn oom Herman Meijer deel aan de wedstrijd. "Herman is mijn grote sponsor", zo verklaart Dylan die aan het Agrarische Opleiding Centrum in Doetinchem een loonwerkopleiding volgt. "Het leuke van deze modelsport is dat een 'dikke' beurs niet de garantie biedt voor een zege", zo verklaart Herman Meijer. Wander Vreemann beaamd de woorden van Meijer. "Ook iemand met een kleiner budget kan zeer goed meekomen. Het komt op radiografische 'stuurmanskunst' aan. Factoren als de juiste motorafstelling, gewichtsverhouding, bandenspanning/profiel, wielspin en vermogen zijn belangrijk voor een goede afstand. Het ideale beeld is dat de voorwielen net los van de grond komen, voor de maximale gewichtsoverdracht op de achterwielen. Daarnaast moet er natuurlijk wel goed gestuurd worden anders word het niets .En dat vergt wel enige ervaring."

Nabouwen
De NMPO is ontstaan door tractorpulling fanaten die niet het geld hadden voor een grote puller en deze dus op schaal gingen nabouwen zoals Gert Vreemann. Herman Meijer: "Er is toen een vereniging opgericht om deze sleutelaars met dezelfde passie, het op schaal bouwen van tractorpullers, te verenigen en door heel het land demonstraties en wedstrijden te organiseren." De meeste van deze activiteiten vallen samen met grotere tractorpulling evenementen, modelbouwbeurzen, oldtimer bijeenkomsten en motorsport evenementen. In de eerste jaren van het bestaan waren de pullers van betrekkelijk eenvoudige opzet, luchtbanden, chassis van een aluminium plaat, motor, zendersetje en klaar was de 'puller'. Nu anno 2016 worden de pullers kleine hi-tech monsters, 3,5 tot 5,5 kg wegende pullers met soms wel meer dan twaalf PK aan boord, aangedreven door meerdere motoren en zelfs de straal- turbine wordt ingezet om de sleepwagen eens flink van katoen te geven.

Spectaculair
Vaste speaker op de wedstrijden van de NMPO die het Europese kampioenschap voor de eerste maal organiseert, is Eefdenaar Paul Zoerink. Op de speciaal aangelegde wedstrijdbaan in het Barchemse paardencentrum Carolina zullen tientallen micropullers elkaar in drie klassen bestrijden: Two Wheel Drive, Modified en Super Stock. Hoewel op de sport op kleine schaal beoefend wordt, oogt het minstens zo spectaculair als de grote tractorpulling. De deelnemers hebben hun micromodellen vaak voorzien van de meest imposante namen. Het evenement begint zaterdag om 12.00 uur en is rond 18.00 uur afgelopen. De entree is gratis.

Wander Breemann, Herman Meijer en Dylan Klein Braskamp met hun micropulers en auto. Foto: Jan Hendriksen.
Wander Breemann, Herman Meijer en Dylan Klein Braskamp met hun micropulers en auto. Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant