Boswachter Dirk van den Brink bekijkt de oogstwerkzaamheden in Boswachterij Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.
Boswachter Dirk van den Brink bekijkt de oogstwerkzaamheden in Boswachterij Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.

Verjonging van bospercelen Boswachterij Ruurlo

Algemeen

Ruurlo – Een indrukwekkende, uitermate wendbare oogstmachine baant zich een weg door een bosperceel van Boswachterij Ruurlo tussen de Hengelose- en Vordenseweg. Subtiel is iemand handmatig met een kettingzaag bezig met 'handvelling'. Staatsbosbeheer voert vanaf vorige week houtoogstwerkzaamheden uit in de bossen van Boswachterij Ruurlo. Er wordt de komende weken nog volop gewerk.

Door Jan Hendriksen

Plaatselijk maken de oogstwerkzaamheden indruk op enkele wandelaars die de bekende en prachtige Laarzenpadroute wandelen en het bosperceel passeren. "Is dat nu allemaal wel nodig vraagt één van de wandelaars zich hardop af?" Een volmondig 'ja' is het antwoord van boswachter Dirk van den Brink van Beheerseenheid Achterhoek van Staatsbosbeheer waar Boswachterij Ruurlo (totaal 560 hectare waarvan 340 hectare bos) deel van uitmaakt. "In dit bosperceel vindt verjonging plaats, dat wil zeggen dat er open plekken gemaakt worden. De bomen die nu weggezaagd worden hebben geen lengte- en diktegroei meer en daarmee is het tijd om op deze plekken de groei van nieuwe bomen te stimuleren. Op deze open plekken in het bos gaan nieuwe jonge bomen groeien.
Door regelmatig te dunnen en te verjongen ontstaat een bos met verschillende leeftijden waar toekomstige generaties wandelaars weer van kunnen genieten en waar we kwaliteitshout uit kunnen oogsten. Bos blijft bos dat staat buiten kijf", zo zegt Dirk van den Brink terwijl de grote indrukwekkende oogstmachine, een zogenaamde 'harvaster' van het Groenlose bedrijf Ten Bulte Rondhout bestuurd door Joop Ormel, bezig is een grote eik te vellen.

Medewerker Gregor Schreibelt van Ten Bulte Rondhout, die in opdracht van Staatsbosbeheer de werkzaamheden in Boswachterij Ruurlo uitvoert, voert vakkundig met een kettingzaag handmatige werkzaamheden uit.

Rigoureus
Staatsbosbeheer vindt het belangrijk om naast natuur en recreatie hout als hernieuwbare grondstof te produceren. Door bosbeheer met dunnen en tijdig verjongen is er een duurzame houtproductie. En er ontstaat een bos met verschillende leeftijden dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is en blijft. Boswachter Dirk van den Brink: "En dan lijkt het dat we nu rigoureus te werk gaan. Maar dat is schijn. Er zit een duidelijk beleid achter het dunne en de verjonging, het zogenoemde 'blessen'. Bij het blessen maken we keuzes over de opbouw van het bos met het oog op de verschillende functies in het beheerplan en denken daarbij ver vooruit. Na tientallen jaren hebben de bomen hun snelste groei gehad. Dan is het tijd voor verjonging en maken we kleine en grotere open plekken in het bos. Soms planten we daar nieuwe bomen, maar meestal valt er voldoende zaad op de bodem dat spontaan ontkiemt tot nieuwe bomen. Na verloop van tijd is deze nieuwe generatie ook weer toe aan dunnen. Zo is bosbeheer een continu proces in een doorgaande cyclus."

Houtstapels
Het merendeel van de houtoogst zoals die in Ruurlo plaatsvindt gebeurt met grote houtoogstmachines. En om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren en om de stapels hout gemakkelijk uit het bos te kunnen halen heeft Staatsbosbeheer in Boswachterij Ruurlo in de afgelopen maanden de onderlaag van een aantal bospaden 'verhard' met puin. "Daardoor kunnen we het hout gemakkelijker met een vrachtwagen uit het bos halen. Vroeger werd met paard en wagen de houtoogst gedaan. Anno 2016 doen we dat met grote oogstmachines en vrachtwagens. De oogstmachine die in Ruurlo momenteel werkzaam is heeft een speciale arm en zaagt de bomen in één keer onder aan de stam af, verwijderen de zijtakken en zagen de stammen in de gewenste delen. Een 'forwarder' haalt vervolgens alle op maat gezaagde stammen uit het bos. Hij sorteert ze en legt de stapels langs één van de bospaden die door vrachtwagen vervolgens worden opgehaald.",zo verklaart Dirk van den Brink de 'verharding' van enkele bospaden. De paden met gebroken puin zijn inmiddels weer van een zandlaag voorzien en hier en daar weer met gras dichtgegroeid.

Begaanbaar
Door de huidige houtoogstwerkzaamheden zijn sommige wandelpaden misschien tijdelijk minder goed begaanbaar doordat ze stuk gereden zijn door het werkverkeer. Dit komt vooral voor in periodes dat het veel regent en de wegen nat zijn.
Dirk van den Brink: "We herstellen deze paden zo snel mogelijk. Het herstelwerk vindt plaats zodra het werk en alle transport klaar is en in een periode dat de paden goed droog zijn."

Voor meer informatie over de werkzaamheden in Boswachterij Ruurlo kan men contact opnemen met het regiokantoor van Staatsbosbeheer in Zelhem tel. 0314-650450 of met Dirk van den Brink tel. 06-51218217.

De onderlaag van enkele bospaden in Boswachterij Ruurlo werden van puin voorzien,.Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant