Kinderen gaan zelf aan de slag tijdens 'Kunst in de Kinderschoenen'. Foto: PR
Kinderen gaan zelf aan de slag tijdens 'Kunst in de Kinderschoenen'. Foto: PR

Kunst in de Kinderschoenen

Algemeen

Kunstproject in teken van Jheronimus Bosch

RUURLO - Tijdens het project 'Kunst in de Kinderschoenen' van de KunstKring Ruurlo wordt op vrijdag 25 november om 13.30 uur een tentoonstelling geopend van kunstwerken die gemaakt zijn door de leerlingen van groep 7 van de Ruurlose basisscholen. De kinderen zijn geïnspireerd door de beroemde werken van Jheronimus Bosch. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat deze wereldberoemde Nederlandse kunstenaar is overleden.

De opening staat geheel in het teken van de kinderen die aan dit project hebben mee gewerkt. De tentoonstelling is ingericht in het atelier van de KunstKring en op de bovenverdieping van het Kulturhus, Nieuweweg 5 in Ruurlo.

'Kunst in de Kinderschoenen'
Kunst in de Kinderschoenen is een initiatief van de KunstKring Ruurlo en de vier Ruurlose basisscholen. Sinds 2007 organiseert de kunstkring ieder jaar creatieve en educatieve lessen voor de leerlingen van groep 7 naar aanleiding van het leven en het werk van een kunstenaar of een kunststroming.

Doelstelling
Het doel van Kunst in de Kinderschoenen is om kinderen op een onbevangen manier kennis te laten maken met kunst. Ze te laten zien en ervaren dat 'kunst' niet moeilijk of ver weg hoeft te zijn, maar leuk, uitdagend en dat ze er veel van kunnen leren en ervan genieten. Dat ze zelf ook met hun handen mooie en onverwachte dingen kunnen maken. Op een speelse en creatieve manier probeert de kunstkring de mogelijkheden van kinderen te stimuleren en te bevorderen.
Iedere school komt met de leerlingen van groep 7 twee dagdelen naar het atelier van de kunstkring en werkt daar in twee of drie kleine groepen onder leiding van vrijwilligers van de kunstkring aan een project dat te maken heeft met de kunstenaar of de kunststroming. Dit jaar is het Jheronimus Bosch, beter bekend als Jeroen Bosch, de beroemde schilder van 'de Tuin der lusten' en het 'laatste Oordeel'

Jeroen Bosch
Jeroen Bosch leefde in een roerige tijd, met pestepidemieën, waarin veel mensen voor de ondergang van de wereld vreesden. In 1463 brandde een groot deel van zijn woonplaats, 's Hertogenbosch, af. Wellicht is dat van invloed geweest op zijn werk. In tegenstelling tot het natuurgetrouwe werk van zijn tijdgenoten gaat het fantastische, raadselachtige werk van Bosch over angst, en afschuw, zonde en rampspoed. Zijn talent maakte een dergelijke nieuwe stijl mogelijk.

Het project
Tussen 24 oktober en 18 november maken alle leerlingen een kunstwerk geïnspireerd door het werk van de beroemde schilder. Er wordt de kinderen een aantal kunstzinnige activiteiten aangeboden, zoals een schilderij maken, een shirt beschilderen, werken met klei of zelf verf maken en daarna met die verf een schilderij maken, trekpoppen en maskers maken etc. Van 25 november tot en met 8 december worden deze kunstwerken in het Kulturhus tentoongesteld. Het Kulturhus is geopend op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.


www.kunstkringruurlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant