Van links naar rechts Ben Verheij, Lucia Beerten en Jos Kolkman. Foto: Theo Huijskes
Van links naar rechts Ben Verheij, Lucia Beerten en Jos Kolkman. Foto: Theo Huijskes

Nederlands-Duitse dialectdag in Zieuwent

Algemeen

Op zaterdag 29 oktober met een interessant programma

Door Theo Huijskes

ZIEUWENT - De Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland nodigt belangstellenden uit voor de jaarlijkse dialectdag. Het is het 52e jaar dat een dergelijke dag wordt gehouden, beurtelings in Nederland en Duitsland. Op zaterdag 29 oktober is daarbij de keuze gevallen op Zieuwent als uitvalsbasis, in café-restaurant Het Witte Paard.

In buurt- en clubhuis 't Kevelder in Zieuwent zijn drie van de organisatoren bijeen: Lucia Beerten, secretaris van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent, Jos Kolkman, voorzitter van Zieuwents Belang maar in dit geval meer als vertegenwoordiger van de Kerkepaden in Zieuwent, en Ben Verheij, bestuurslid van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland. Laatstgenoemde stichting timmert jaarlijks aan de weg met deze dialectdag en met een midwinteravond, die tussen Kerstmis en Oud & Nieuw bij Erve Kots in Lievelde plaatsvindt. Beide activiteiten zijn dit jaar aangevuld met het onlangs gehouden symposium '250 jaar grens'.

'Spreekt God (nog wel) dialect?'
Alom is bekend dat het gebruik van de streektaal sedert de twintiger jaren dramatisch minder is geworden in het publieke domein. Dat geldt in het bijzonder op het gebied van religie. Werd in de Katholieke Kerk het gebruik van het Latijn door het Vaticaan tijdens het Tweede Vaticaans Concilie in 1962 afgeschaft, het dialect hoefde men niet af te schaffen, dat was al automatisch uit de kerkdiensten verdwenen. Op nostalgische gronden worden soms nog dialectdiensten gehouden. De vraag komt aan de orde tijdens de komende dialectdag, of dat door de mensen en door de kerken nog gewaardeerd wordt. Tevens wil men graag een antwoord op de vraag hoe men aan de andere kant van de grens binnen het kerkelijk leven met het dialect omgaat. Het is daarom dat de organisatie ervoor gekozen heeft om voor het morgenprogramma een aantal interessante sprekers uit te nodigen, die al deze aspecten nader zullen gaan belichten. Onder hen Dr. Timothy Sodmann uit Südlohn, Jan Leijenhorst uit Barchem en Christian Dieker uit Legden.

Kerkepaden en monumenten
Er is Zieuwent er veel aan gelegen dat het dorp zich tijdens de dialectdag goed presenteert. Zo zal Jos Kolkman als invulling van het middagprogramma aan de hand van foto's en afbeeldingen een verhaal houden over het ontstaan van de kerkepaden. Kolkman, destijds betrokken bij de aanleg van de paden en tevens de eerste voorzitter van de Stichting Kerkepaden Zieuwent: "De rode draad daarbij zal worden bepaald door het gegeven dat ik op de boerderij ben geboren. Deze boerderij heb ik van mijn vader overgenomen, is verplaatst en vervolgens beëindigd, en helemaal aan de puinruimer ten onder gegaan waardoor een groot stuk, tijden geleden verdwenen, natuur weer is teruggehaald. Vergeet niet dat Zieuwent in het verleden jaren heeft gekend waarin men in het buitengebied 160 boerderijen telde, terwijl het aantal nu op twee handen is te tellen. Dit heeft mede de komst van de kerkepaden mogelijk gemaakt."
Dezelfde middag zal Lucia Beerten belangstellenden rondleiden op het kerk- en herdenkingsplein en daarbij informatie verstrekken over veertien monumenten, waarvan er vele een relatie hebben met de Tweede Wereldoorlog. Vanzelfsprekend kan er ook een kijkje worden genomen in de monumentale RK Sint Werenfriduskerk, waarbij Ben Weelink de rondleiding voor zijn rekening zal nemen.

Gezamenlijke aanpak
Ben Verheij heeft hoge verwachtingen van de ditmaal op Oost Gelrese grond te houden dialectdag. "Blij ben ik met de keuze voor Zieuwent en met de totale aanpak. En met het het feit dat alles van meet af aan in een goed en zeer betrokken gezamenlijk overleg plaatsvindt. De ontvangst van de deelnemers is om 9.30 uur met koffie of thee, waarna om 10.00 uur met het programma zal worden begonnen. Om 12.30 uur is er een lunch, waarna om 13.30 uur het programma wordt vervolgd en om circa 15.00 uur zal worden afgesloten."
Verheij benadrukt dat iedere belangstellende van harte welkom is en dat men daarbij zelf beslist of men al dan niet gebruik wil maken van de lunch. "Los van de lunch is de deelname aan de dialectdag geheel gratis. Opgave is mogelijk tot dinsdag 25 oktober en dit kan per mail: abbinkdiana@gmail.com of telefonisch: 0543-533100 of 06-12025384."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant