Ruurlose ondernemers maken werk van energiebesparing

Algemeen

RUURLO - In het Achterhoekse Ruurlo slaan bedrijven en betrokken partners de handen ineen om een duurzaam en toekomstbestendig bedrijvenpark te realiseren. Maar liefst 33 bedrijven namen onlangs deel aan een pilot –gericht op innovatief en duurzaam ondernemen- die inzicht en concrete maatregelen opleverde om energie te besparen.

Resultaten pilot
Zo bleek uit de pilot dat bedrijven gemiddeld 16% kunnen besparen op elektriciteit door maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar. Bij maatregelen met een langere terugverdientijd, kunnen bedrijven zelfs 40% elektriciteit besparen. Ook andere maatregelen, zoals het reduceren van aardgasverbruik, het gebruiken van LED-verlichting, optimaliseren van verwarmingssystemen en het slim inkopen van energie leveren voordeel op.

Direct aan de slag
Reden genoeg voor de Ruurlose ondernemers om met de pilotuitkomsten aan de slag te gaan. Een bedrijf constateerde bijvoorbeeld dat hun gas- en elektra-aansluitingen te fors bemeten waren, bracht deze capaciteit vervolgens terug en realiseerde direct een flinke kostenbesparing. Zonder investering. Een ander bedrijf gaat onderzoeken of hun dak zich leent voor zonnepanelen voor het eigen en omliggende bedrijven. Weer een andere deelnemer wil bij de productontwikkeling toewerken naar een circulaire economie. En zo zijn er meer voorbeelden van bedrijven die de opgedane inzichten direct konden gebruiken.

De Ruurlose ambitie
De Ruurlose ambitie gaat verder dan het realiseren van individuele bedrijfsvoordelen. Ook voor het bedrijvenpark als geheel is er veel winst te behalen met duurzaam ondernemen. En dus werken de betrokken partijen, waaronder de ondernemers, de bedrijvenparkvereniging, de Industriële Kring Berkelland en de gemeente Berkelland, aan plannen om het bedrijvenpark Ruurlo in de toekomst te transformeren tot een innovatief, energieleverend bedrijvenpark. Op 2 november aanstaande komen de ondernemers bij elkaar om de plannen verder uit te werken.

Achterhoek Duurzaam Verbouwen
De Stichting ADV is één van de partners van het verduurSaam energieloket en wil duurzaamheid, energiebesparing en maatschappelijk verantwoord ondernemen een krachtige impuls geven. Door ondernemerschap en samenwerking tussen partijen te bevorderen en actief in te spelen op de kansen die er liggen. Door anders te denken en anders te doen. Met handige praktische tools voor ondernemers die inzicht geven in de kansen die er liggen, zoals de Duurzaam Ondernemen en Energiescan die in Ruurlo is toegepast.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant