Afbeelding

Perfect verlopen Veldhoeksfeest

Algemeen

Veldhoek – De sfeer. De publieke belangstelling. De weersomstandigheden. Het niveau van de optocht en van de toneel klucht tijdens de 97ste editie van het Veldhoeksfeest. Ze kunnen stuk voor stuk als 'perfect' worden omschreven. En nog een bijzonder feit. Veldhoek kent sinds zaterdagmiddag twee schutterskoninginnen. Suzanne Groot Wassink won namelijk het vogelschieten en Nienke Enzerink het vogelgooien. Was er dan geen enkele kanttekening te plaatsen. Jawel. De spelregels tijdens het afsluitende verrassende eindspel, een stoelendans, werden zaterdagmiddag absoluut niet strikt gehanteerd zoals het hoort bij dit traditionele volksspel. Er werd door enkele volwassen deelnemers vals gespeeld. En dat was best wel jammer.

Door Jan Hendriksen

Het Veldhoeksfeest ging van start met de eigentijdse toneel klucht 'De Vrije Gezellige Vrijgezel' geschreven door buurtgenoot Rien Buunk uit Halle-Heide. Aanvankelijk leek de rolverdeling dit jaar voor problemen te zorgen. Maar met Esther Schepers als debutante en de hulp van Joanne ten Arve als onmisbare assistente achter de schermen kwam het gelukkig allemaal goed. Voor het eerst werd er dit jaar onder leiding van regisseuse Ingrid Zieverink met headsets microfoons gespeeld zodat iedereen de spelers uitermate goed konden verstaan. Een hoofdrol was er weggelegd voor Mark Schoppers die gedurende de gehele klucht bijna op de bühne stond. Ingrid Zieverink keek na afloop met groot genoegen terug op de toneelavond. "Iedereen speelde vanuit zijn hart. En dat pakte het publiek perfect op."

Optocht
Zaterdagmorgen ging onder leiding van de Ruurlose muziekkapel De Schaddenstekkers. . Vanaf sportcomplex de Veldhoek ging een fleurige en kleurige optocht van start die op het feestterrein achter de voormalige Veldhoekse basisschool aan de Kapersweg eindigde. Er bleek uit de creatie van de Vriendengroep De Muppets een geboortegolf te zijn in de Veldhoek onder het motto 'Geboortegolf in de Veldhoek, tegen de krimp in de Achterhoek. Goed voor een eerste prijs in de categorie volwassenen. In de categorie gemotoriseerde jeugd won de creatie 'Burendag' de eerste prijs. Samen 1 kreeg de hoogste scorepunten van de jury in de categorie jeugd groepen zonder motor. Een prachtige kleurige creatie van Lotte en Sam Mombarg, Ella, Roy en Lisanne Schoppers, Isa, Jonas en Abel Trigt en Indy Zonnenberg. De originaliteitsprijs was bij de jeugd voor de Grill Masters (Nick en Lars ten Dolle en Bart en Luuk Reerink) en bij de volwassenen voor Vriendengroep Schatjes en de Peppels (Plofkraak).

Eerste schot
Aansluitend aan de optocht opende wethouder Patricia Hoytink van de gemeente Berkelland met het eerste schot bij het vogelschieten officieel het feest. Aan het vogelschieten namen 110 schutters deel en aan het vogelgooien 67 vrouwen. Gedurende de gehele zaterdagmiddag vermaakten zowel de kinderen als volwassenen zich met allerlei kinder- en volksspelen zoals klepelschieten, schijfschieten, sjoelen, doeltrappen, bierpul schuiven, ringrijden en rodeo stier rijden. De kinderspelletjes werden verzorgt door de Stichting Jong & Actief Veldhoek.

Stoelendans
Stichting Volksfeest Veldhoek had dit jaar als eindspel voor een stoelendans gekozen. De laatste jaren was de belangstelling voor het eindspel, dat veelal uit een 'stormbaan' bestond, verminderd. Aan een stoelendans kan iedereen meedoen zo was het credo. En inderdaad de belangstelling hiervoor was groot. Bijna tachtig 'Veldhoekers' schreven zich in voor dit volksspel met als thema 'Met z'n allen op toer, voetjes van de vloer!'. En dat gebeurde ook letterlijk. Sommige deelnemers 'vlogen' door de lucht. Winnaars van de stoelendans werden Helmer Venneker (volwassenen) en Thibeau Weenk (jeugd). Zaterdagavond werd de 97ste editie van het Veldhoeksfeest afgesloten met een daverend slotfeest met medewerking van de showband Millennium.

Voor uitslagen van alle volks-, schiet- en kinderspelen en de optocht kan men kijken op de website.


www.veldhoeksfeest.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant