Belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Foto: Kyra Broshuis
Belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Foto: Kyra Broshuis

Vluchtelingen krijgen een gezicht tijdens open dag AZC

Algemeen

BORCULO - Ruim 40.000 bezoekers hebben afgelopen weekend een bezoek gebracht aan de landelijke open dag van asielzoekerscentra. Deze open dag werd ook op het AZC in Borculo georganiseerd en is een initiatief van Vluchtelingenwerk Nederland en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Door Kyra Broshuis

Ontmoeten is het centrale thema
Op het prachtige terrein in Borculo is het druk. Veel inwoners van Borculo en omgeving komen een kijkje nemen bij het plaatselijke asielzoekerscentrum. Ook is er een mevrouw uit Amersfoort die verblijft op een camping in Ruurlo. "Wat is het hier prachtig, een schitterende omgeving. Maar wat moeilijk voor deze mensen om zover weg te zijn van huis. Ik ben nog nooit op een azc geweest en ben benieuwd hoe het hier is. Nu ik hier met de mensen praat, krijg ik een heel ander beeld dan dat ik via de media krijg."

Dat is ook precies van de organisatie van deze dag voor ogen heeft: het thema is ontmoeten.

Les in Arabische taal
Op het terrein staan verschillende kraampjes en ook is er de mogelijkheid tot een rondleiding in de gebouwen. Buiten, bij één van de stands, zit een tiental mensen geïnteresseerd te luisteren naar Mohamed. Deze 17-jarige Syriër is alleen naar Nederland gekomen en geeft de bezoekers vandaag Arabische les. Een moeilijke taal, zo blijkt al snel. Niet alleen wordt het geschreven van rechts naar links, ook is het alfabet in niets te vergelijken met het Nederlandse alfabet. De Arabische letters worden vervolgens ook nog eens altijd aan elkaar geschreven waardoor het nog lastiger te ontcijferen is voor een Westerling. Mohamed heeft echter een engelengeduld en legt het nog maar eens uit. Deze jongen straalt ontzettend veel positiviteit en vrolijkheid uit en spreekt goed Nederlands. En dat terwijl hij nog maar twee maand in Nederland is. "Ik heb veel geoefend met internet", zo vertelt hij.

Bijzonder getalenteerd, een voorbeeldleerling
Maar mevrouw Celik, zijn docente ISK (Internationale Schakelklas) vertelt dat hij ook wel bijzonder getalenteerd is. "Mohamed zit nu drie weken op school en nu al doorgestroomd naar de hoogste groep, echt heel bijzonder." Mohamed gaat dagelijks naar school en geldt als een voorbeeldleerling. "Het is fantastisch hoe enthousiast hij nu de Arabische les geeft. Ik zou willen dat iedereen in Nederland dit zou kunnen zien. Kijk hoe hij zichzelf presenteert. Er zijn zoveel vooroordelen over deze jongeren en dat is zo onterecht. Ik geeft deze jongeren met heel veel plezier les, het geeft mij echt voldoening om iets te kunnen betekenen. Het belangrijkste is het opbouwen van een band, vergeet niet dat deze kinderen veel hebben meegemaakt. Wij proberen ze op school ook liefde te geven. Als je zelf ook kinderen hebt, dan snijdt het door je ziel als je hen ziet."

Een toehoorder uit Borculo beaamt dit. "Ik heb zelf ook een zoon van deze leeftijd. Ik moet er niet aan denken dat hij ergens in een ver land zit, helemaal alleen. Geweldig dat hij op school iemand treft als mevrouw Celik."

Je went er nooit aan
Locatiemanager Peter Beker is blij met de aandacht voor deze mensen. "We hebben hier momenteel 34 jongeren en er is plaats voor 80. Binnen een week na aankomst zitten de jongeren op school. Ze blijven hier maximaal 3 maand waarin we ze de eerste dingen leren. Fietsen bijvoorbeeld, maar ook hoe je met geld omgaat en ontzettend veel andere informatie over Nederland en hoe het er hier aan toe gaat. Wij zijn de eerste Nederlanders waar ze echt contact mee hebben." Beker bevestigd dat het moeilijk is om weer afscheid te moeten nemen na 3 maand. "Iedereen heeft een verhaal. Ik verbaas me na al die jaren telkens weer over de enorme veerkracht van deze mensen. Je went er nooit aan. Vluchtelingen krijgen hier een gezicht, een gezicht dat je niet meer vergeet."

Hoop op een goed en veilig leven
De bezoekers van de open dag zijn enthousiast over de ontmoetingen die ze hebben gehad. "Het maakt echt indruk als je deze jongeren ziet. Stel je voor dat het je eigen kinderen zijn. En dan zijn ze hier in Nederland soms niet eens welkom, verschrikkelijk. Ik ben blij dat ik vandaag geweest ben en met ze gepraat heb. Ik hoop dat ze een goed en veilig leven krijgen.", aldus één van de bezoekers. Iets verderop staat Mohamed nog steeds met veel enthousiasme les te geven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant