De nieuwe naam is geworden “het MAG museum”, waarbij MAG staat voor Maastrichts Aardewerk en Glas. Foto: PR.
De nieuwe naam is geworden “het MAG museum”, waarbij MAG staat voor Maastrichts Aardewerk en Glas. Foto: PR.

LESS = MORE heeft een nieuwe naam: 'het MAG museum'

Algemeen

Ruurlo - Sinds november 2015 heeft Ruurlo een museum. De initiatiefnemer is de Ruurloër Wim Masman (70). De naam van dit museum was LESS = MORE. De naam sloeg op de glasontwerpen van W.J. Rozendaal die in dit museum te zien zijn. Het zijn ontwerpen die uitblinken door een stijlvolle, tijdloze eenvoud.

De ontwerper is er in geslaagd om alle overbodige onderdelen van een ontwerp weg te laten, vandaar de naam LESS = MORE. De naam gaf echter niet duidelijk genoeg weer wat een bezoeker mocht verwachten, dus er werd al langer gedacht over een naamswijziging. Toen ook nog bleek dat Museum MORE in Gorssel problemen had met de naam LESS = MORE, omdat men verwachtte dat eventuele bezoekers zouden denken dat er een verband bestaat tussen LESS = MORE en Museum MORE, was de beslissing voor een naamswijziging snel genomen.

De nieuwe naam is geworden 'het MAG museum', waarbij MAG staat voor Maastrichts Aardewerk en Glas. Deze naam zegt exact wat de bezoekers van dit museum mogen verwachten: een unieke collectie van aardewerk en glas ontworpen èn gemaakt in Maastricht. De nadruk ligt hierbij op glas- en aardewerk uit het Interbellum, de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Er is dus veel werk uit de Jugendstil- en Art-deco-periode te zien. Al het glas is tussen 1928 en 1938 ontworpen door één kunstenaar: Willem Jacob Rozendaal. Het glas is vervaardigd bij de Kristalunie, een onderdeel van Petrus Regout, in Maastricht.

De collectie omvat zo'n vijfhonderd ontwerpen van sier- en gebruiksglas. Hierbij zitten unieke ontwerpen, waarvan er maar één bestaat. Een deel van de collectie van Wim Masman heeft drie jaar geleden een half jaar in het 'Museum aan het Vrijthof/ gestaan tijdens de expositie 'Made in Maastricht'. Dat hij zelf de expositie in mocht richten, gaf hem zo'n kick dat hij besloot om zelf zijn collectie in een eigen museum te tonen. In het museum is naast glas van Rozendaal ook keramiek en houtsnijwerk van Rozendaal te bewonderen.

Collectie
De aardewerkcollectie wordt beheerd door Dorien Masman (38), de dochter van Wim Masman. De collectie bestaat voornamelijk uit aardewerk uit de twintiger en dertiger jaren van Petrus Regout en de Société Céramique uit Maastricht. Er is werk te zien van bekende ontwerpers zoals Charles Vos, Edmond Bellefroid, Leen J. Muller en Johan Lint. Voor een nostalgisch gevoel bij veel vrouwelijke bezoeksters zorgt de collectie 'Pastel' uit de vijftiger en zestiger jaren. Regelmatig vraagt een dochter aan haar moeder: "Dit had oma vroeger toch ook, waar is dat eigenlijk gebleven?".

Regionale kunstenaars
Naast glas- en aardewerk zijn er exposities van regionale kunstenaars te zien. Tot 4 september kan men nog genieten van de wonderbaarlijke foto-expositie 'Stopping time' van Erik Klein Brinke (Lochem). Foto's van botsende waterdruppels, die blijven verbazen. Van 17 september tot 27 november exposeert (levens)kunstenaar Jan Reudink (Ruurlo en Sachsenburg (Oostenrijk)) schilderijen met als titel 'Explosies van kleuren'. De Vernissage van deze expositie is op 17 september om 15.00 uur.

Stijgende lijn
Het bezoek aan museum en galerie toont een stijgende lijn. Inmiddels weten glas- en aardewerk liefhebbers uit het hele land Ruurlo te vinden. Een bezoeker, die speciaal voor het glas met de trein uit Amsterdam naar Ruurlo reisde verzuchtte: "Als je dit in Amsterdam zou hebben, zou je niet weten hoe druk je het zou hebben". Wim Masman: "Laten we hopen dat het MAG museum er voor gaat zorgen dat, als Museum MORE volgend jaar in het kasteel gevestigd is, de bezoekers na een bezoek niet in de auto of trein stappen om naar huis te gaan, maar nog even het dorp in gaan om 'dat andere museum' te bezoeken." Misschien dat Ruurlo dan eenzelfde 'bezoekers-boost' zal hebben als Gorssel meegemaakt heeft.

Openstelling
Het MAG museum is geopend op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17. 00 uur en op afspraak voor groepen op andere dagen.


www.hetmagmuseum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant