Nog niet lang geleden stond er nog een actietent naast het gemeentehuis. Foto Rob Stevens
Nog niet lang geleden stond er nog een actietent naast het gemeentehuis. Foto Rob Stevens

Decentralisaties op koers

Algemeen

BERKELLAND - Wethouder Marijke van Haaren is blij met de voorgang in het beleid van de decentralisaties Wmo en de jeugdwet. De voortgangsrapportage, die bepalend is voor toekomstige beleidsdoelen en- acties, laat namelijk zien dat deze zowel beleidsinhoudelijk als financieel op koers liggen. De rapportage is van belang omdat ze is gestoeld op de meningen van een groot aantal partijen uit alle geledingen van deze beleidsvelden. Het is nog niet eens zo lang geleden dat maanden lang een actietent van de FNV voor het gemeentehuis de uitvalsbasis was voor kritiek op juist deze gemeentelijke beleidsterreinen.

Door Rob Stevens

Het feit dat zorg dichter bij de inwoners wordt georganiseerd, maakt de zorg doelmatiger. Er kan een betere inschatting worden gemaakt wat een inwoner werkelijk nodig heeft. Het blijkt uit evaluaties dat inwoners van Berkelland de keukentafelgesprekken (nu) positief beoordelen. Vanaf april 2015 wordt de huishoudelijke hulp verzorgd door de Stichting Familiehulp. De regeling hiervoor is verruimd zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken. De ondersteuning thuis is er op gericht inwoners zo lang mogelijk thuis te laten wonen. In 2015 vond een daling plaats in de huishoudelijke hulp, de verwachting is echter wel dat deze weer gaat stijgen. In Berkelland neemt het percentage inwoners van 65 jaar en ouder namelijk toe, en ook het aantal 75-plussers neemt sneller toe dan elders in Nederland. De inzet van beleid is dat hulp zo veel mogelijk integraal wordt aangeboden, zodat inwoners zo weinig mogelijk professionals over de vloer krijgen. Dat is efficiënter en minder kostbaar. Van Haaren wil, om dat vertrekpunt nog verder uit te bouwen, ook gesprekken aangaan met een andere belangrijke speler op dit veld, de zorgverzekeraar. De gedecentraliseerde gemeentelijke taken worden al met al uitgevoerd binnen het daarvoor beschikbare budget. Dit budget zal echter nog wel verder dalen. Het uitgangspunt blijft voor 2018 ook dat wettelijke taken goed en budgetneutraal uitgevoerd kunnen worden.

De Achterhoek heeft volgens de wethouder het voordeel dat makkelijker dan in stedelijk gebied een beroep op krachten uit de samenleving kan worden gedaan. In landelijke gebieden is de saamhorigheid groter en zijn er meer vrijwilligers. Een volgende beleidsstap zal zich dan ook gaan richten op mantelzorgers. Woensdagavond 25 mei om 19.30 organiseert de gemeente Berkelland een bijeenkomst over deze voortgangsrapportage, in de raadszaal. Iedereen is daar welkom.

Wethouder Marijke van Haaren. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant