Het logo van '8 uur overwerken', bedacht door Bastiaan Hopster. Foto: PR  Foto: PR
Het logo van '8 uur overwerken', bedacht door Bastiaan Hopster. Foto: PR Foto: PR

'8 uur overwerk' voor tweede keer van start

Algemeen

BERKELLAND - Het is ooit in Groningen in 2004 ontstaan, het vrijwilligersinitiatief '8 uur overwerk'. Het is een initiatief met gesloten beurs, waaraan vrijwilligers deelnemen die overwerken voor het goede doel. Inmiddels is het al lang geen zuiver Nederlandse aangelegenheid meer, maar wordt het over de gehele wereld in meer dan 20 landen georganiseerd, in steden als Rio, Amsterdam, Sydney, San Francisco etc . De dag is voor alle landen dezelfde en valt dit jaar op 18 maart. Ook in Berkelland kunnen belangstellenden meedoen.

Door Rob Weeber

Het initiatief om mee te doen in Berkelland komt vanuit de Berkellandse Uitdaging. Zij doet voor de tweede keer mee. De werkwijze van '8 uur overwerken' komt redelijk overeen met die van de Uitdaging. Ook hier worden vragen vanuit de samenleving gebundeld en met behulp van vrijwilligers opgelost. Het verschil is echter dat de vragen voor '8 uur overwerken' complexer zijn. Te denken valt aan een vraag over een nieuwe huisstijl, een communicatieplan, een nieuwe website, een reclamecampagne of zelfs een aanpassing van een business plan. Allemaal uitdagingen, waarop in 8 uur tijd een pasklaar antwoord moet kunnen worden gegeven. Dit jaar zijn er zes goede doelen gekozen die pas op het laatste moment onthuld zullen worden.

Een van de mede-organisatoren is Bastiaan Hopster, fotograaf uit Borculo. Hij heeft het logo (zie foto) opnieuw vorm gegeven. Op dit moment is hij druk doende om vrijwilligers te zoeken. "Er worden dit jaar voor de '8 uur overwerken' dag maximaal zes aanvragen gehonoreerd. Per aanvraag wordt een team van 4 vrijwilligers geselecteerd die aan de slag gaan. Het leuke is dat ze van te voren geen idee hebben wat hen te wachten staat. Pas op 18 maart 18.00 uur weten ze wat er van ze verwacht wordt. We hebben al nu 20 vrijwilligers, dat is meer dan vorig jaar om deze tijd, maar willen er nog een paar bij hebben. Het zijn veelal creatieve mensen die meedoen, zoals fotografen, filmers, marketeers, kunstenaars en communicatiedeskundigen. Hun beloning bestaat uit de vermelding van het project op hun eigen portfolio."

Voor mensen die wel willen deelnemen, maar niet op 18 maart kunnen, is er ook een oplossing. Het is een zogenaamd vrij-concept is. Iedereen mag het overnemen en toepassen op de manier waarop hij wenst. Je hoeft je niet aan de officiële datum te houden, het mag op ieder gewenst tijdstip en op ieder gewenste plaats georganiseerd worden. Ook de locatie is nog geheim en wordt pas 1 week van te voren bekend gemaakt. Wel is bekend dat burgemeester Joost van Oostrum aanwezig zal zijn en het geheel gefilmd gaat worden door Martin Stor voor de Achterhoekse Tv-zender Regio8.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het e-mailadres info@berkellandseuitdaging.nl. Zij krijgen dan de link toegestuurd om zich op te kunnen geven. Op 18 maart worden zij om 17.00 ontvangen met een heerlijke maaltijd, waarna de briefing volgt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant