De Berkellandse huisraadbank is bruin en je kunt er niet op zitten! Op de achtergrond alle betrokkenen met in het midden directeur Allard Podde van kringloopwinkel Bohero. Foto: Rob Weeber
De Berkellandse huisraadbank is bruin en je kunt er niet op zitten! Op de achtergrond alle betrokkenen met in het midden directeur Allard Podde van kringloopwinkel Bohero. Foto: Rob Weeber

Huisraadbank in Berkelland en Oost Gelre een feit

Agenda

BERKELLAND - Het fenomeen voedselbank is al langer bekend, maar nu is er ook de huisraadbank, een gezamenlijk initiatief van de gemeente Berkelland, de Sociale Dienst Oost Achterhoek, de Stichting Kringloopwinkel Bohero en de Berkellandse Uitdaging.

Door Rob Weemer

Het voorbeeld was de Zutphense Uitdaging, waar in samenwerking met het bedrijfsleven inruilacties werden bedacht voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Met die wetenschap trok Marleen Stapelbroek, initiatiefneemster van de Berkellandse Uitdaging, aan de bel bij de gemeente en andere instanties met als resultaat een mooi nieuw initiatief dat de leefbaarheid en de solidariteit binnen de samenleving ten goede komt.

Naast de genoemde partijen, hebben zich inmiddels ook de voedselbank, de Voormekaar teams en de Stichting SchuldhulpOpMaat uit Oost Gelre aangesloten. Het is de bedoeling dat met name de twee laatste instanties de aanvragen van mensen die hulp zoeken initiëren en beoordelen. Deze aanvragen tot ondersteuning kunnen vanuit verschillende kanten binnenkomen, vanuit de sociale dient, vanuit de keukentafelgesprekken die de Voormekaar teams houden of van familieleden. Coördinator Lidy Bennink-Weelink van de Stichting SchuldhulpOpMaat schat dat er zo'n 270 gezinnen in Berkelland en Oost Gelre zijn die op het gebied van schuldhulpvragen begeleid worden. Het is zeker niet zo dat dit allemaal cliënten voor de huisraadbank zijn, maar het geeft wel aan dat er een grote groep minderbedeelde mensen binnen de twee gemeenten is. Daarnaast maken er zo'n 370 gezinnen gebruik van de voedselbank.

De aanvragen binnen Oost Gelre worden in eerste instantie via de shop van de Vincentiusvereniging afgehandeld. Daar kunnen de mensen straks hun benodigde huisraad verkrijgen. In geval van te weinig aanbod kan men terecht bij de kringloopwinkel Bohero in Borculo. Dit is ook de plek voor de mensen uit Berkelland. Directeur Allard Podde van Bohero is blij met de oprichting van de huisraadbank. "Bohero was al wat langer op zoek naar een nieuw initiatief. Maar om nieuwe zaken van de grond te kunnen tillen, moet je de samenwerking zoeken. Alleen in een breed verband krijg je zaken voor elkaar. Daarom is het goed dat er veel partijen betrokken zijn bij de huisraadbank, inclusief de gemeente zelf." Voor een eventuele schaarste aan goederen is hij niet bang. "Ik heb begrepen dat de mensen niet alleen voor meubels hier terecht kunnen, maar ook voor overige inrichtingsspullen, inclusief kleding en speelgoed. De hoeveelheid ingezamelde goederen hier is groot. Het heeft ook met de gunfactor te maken."

Vanuit de Berkellandse Uitdaging wordt er naar alle waarschijnlijkheid een dag in de week een coördinator aangesteld die een werkplek bij Bohero krijgt. Zij onderhoudt de contacten tussen Bohero en de overige partijen en zorgt zo voor een probleemloze afhandeling van de aanvragen. Grote spullen, zoals meubilair worden door Bohero aan huis gebracht.

Marleen Stapelbroek tenslotte betreurt het dat in een artikel op 10 september in de Stentor het begrip huisraadbank op een lijn gezet wordt met armoede. Dit is zeer stigmatiserend voor alle betrokkenen en doet zeker geen recht aan de filosofie die eraan ten grondslag ligt, namelijk met en vanuit de samenleving mensen helpen die het op enig moment nodig hebben.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant